Ještě pořád je nyní lepší situace pro koupi nemovitosti než v období recese

Ještě pořád je nyní lepší situace pro koupi nemovitosti než v období recese

11.8.2016 - Navzdory rychle rostoucím cenám bytů je dosažitelnost vlastního bydlení letos stále ještě lepší než v roce 2009. V březnu 2009 sice došlo k obratu a ceny začaly celkem rychle klesat, přesto na pořízení bytu o průměrné ceně 2,04 mil. Kč musely české domácnosti vynaložit 5 a ? svých čistých ročních příjmů. Nyní, díky navýšení příjmů českých domácností, je to navzdory vyšší průměrné ceně (2,14 mil. Kč) 5,5násobek.

Regionálně index návratnosti bydlení na většině území kopíruje vývoj cen nemovitostí. Největší nárůst indexu evidujeme na Vysočině a Karlovarském kraji, kde se ceny dlouhou dobu držely dole, i když ostatní regiony vykazovaly zřetelné cenové oživení. Největší meziroční skok (červenec 2016/2015) vykazuje Liberecký kraj, kde průměrná cena meziročně vzrostla z 1,24 mil. Kč na 1,54 mil. Kč (y/y +24 %). Vývoj ukazatele indexu návratnosti bydlení, s jehož pomocí tento poměr dlouhodobě monitorujeme, ilustruje následující graf.

Návratnost bydlení

Hypotéky ukusují lidem 1/3 rozpočtu
Ještě markantnější změnu v porovnání s rokem 2009 vykazuje index dostupnosti bydlení, který vyjadřuje, jak velký díl čistého příjmu musí průměrná česká domácnost vynaložit na splátku hypotečního úvěru. Při prakticky stejných cenách lidé v roce 2009 vynaložili na splátku hypotéky více než polovinu svého ročního příjmu. Letos, kdy mzdy rostou a hypotéky jsou rekordně levné, hypotéky ukrajují v průměru z měsíčního rozpočtu českých domácností pouhou 1/3 (IDB 7/2016 = 33,3 %).

Dostupnost bydlení

Historicky nejlepší dostupnost bydlení byla červnu 2015 (31,9 %) a nejhorší dostupnost byla v únoru 2009 (50,3 %). Nyní očekáváme spíše zhoršující se úroveň dostupnosti bydlení. "V krátkodobém výhledu bude dostupnost bydlení velmi dobrá, v dlouhodobém výhledu pak bude docházet k postupnému zhoršování. Jednak porostou ceny nemovitostí a v příštích letech je reálný růst úrokových sazeb" říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

Luboš Svačina