Airbnb přináší nové možnosti v cestování i pronájmu nemovitostí

14.5.2015 - Webová služba s názvem Airbnb nabízí všem cestovatelům nové možnosti při individuálním ubytování. Na svých webových stránkách shromažďuje nabídky pronájmu u místních hostitelů. Takové ubytování vyjde cestující levněji a přináší s sebou spoustu dalších výhod. Služby Airbnb čím dál více využívají také majitelé nemovitostí, kteří mají prostory k pronájmu. Vlastník domu s volným pokojem si tak může slušně přivydělat.

Stačí jeden volný pokoj a oprášit anglický slovník

Není nutné vlastnit volný byt nebo dům. Většina nabídek se týká jednoho či více pokojů u hostitelů doma. Ubytování nemá daná pravidla. V zahraničí se lze setkat i s nabídkami k pronájmu prostorů na lodi, na zámku a dalších zajímavých místech. Cílem je vytvořit pro cestovatele přátelské a zajímavé prostředí. Obrovskou výhodou pro zájemce o toto ubytování je právě možnost komunikace s místním obyvatelem. Očekávají, že jim hostitel předá cenné zkušenosti a tipy na výlet.

Jak začít nabízet?
Pokud se rozhodne majitel nemovitosti nabízet prostory k pronájmu přes Airbnb, musí nejdříve zpracovat svou nabídku a pak si založit vlastní účet na jejich webových stránkách. K vytvoření nabídky nebude stačit jedna fotografie a popisek s cenou. Pokud chce být hostitel vyhledávaný cestovateli, musí svou nabídku důkladně zpracovat.

Obal prodává
Ačkoliv spousta lidí využívá fotoaparáty ve svých telefonech, nabídka ubytování na Airbnb si zaslouží lepší prezentaci. Za úvahu stojí i možnost pozvat si profesionálního fotografa k nafocení nabízených prostorů. Stejně jako fotografie je důležitý text. K popisu možného bydlení lze přidat doporučení na výlety v okolí, vyhlášené restaurace či aktualizovat přehled kulturních akcí.

Cena úměrná nabídce
Při stanovení ceny může hostitelům pomoc mapa s doporučenými cenami pro daný kraj, která je zveřejněna přímo na webových stránkách Airbnb. Začít by se mělo však na nižších částkách. Důvěryhodnost získává nabídka především kladným hodnocením. Na úplném začátku ale žádnou zpětnou vazbu majitel nemovitosti nemá. Proto by měl nalákat nižší cenou. Tu by měl samozřejmě časem navýšit. Do uvedené ceny by měl také započítat úklid či jiné příplatky, které by nájemce mohly zaskočit.

Pravidla hostitele
Již v nabídce je dobré zmínit pravidla, které hostitel po svém nájemci bude vyžadovat. Minimálně tím předem vyselektuje hosty, které by s jeho pravidly mohli mít problém. Zejména pokud nabízí ubytování přímo ve svém bydlišti, očekává klidný průběh návštěvy.

Služba Airbnb je stále populárnější nejen kvůli možnostem přivýdělku a levného ubytování. Setkání s nadšenci tohoto způsobu cestování může být obohacujícím zážitkem. Již samotná konverzace v cizím jazyce a setkání s lidmi různých kultur může být zajímavé.

Lenka Doleželová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop