Nový bytový projekt, Olomouc - Kaplička

Nový bytový projekt, Olomouc - Kaplička

18.3.2008 - V Olomoucké části Povel přibude již za několik málo měsíců 126 nových bytů. Jejich majitelé zajisté ocení bydlení v klidné lokalitě s dobrou dostupností jak do centra města, tak na výpadovku na Brno, Ostravu a Přerov.

K dispozici jsou byty o velikosti od 1+kk až 4+kk. Dům je rozdělen do jednotlivých sekcí z nichž v pěti se nacházejí bytové jednotky. V sekcích A, B a C se nacházejí byty s balkony a terasami orientovanými k západní i východní straně. V sekcích D a E budou moci noví majitelé využívat balkony do atria nebo na východní stranu s výhledem do zeleně. Ke každé bytové jednotce patří balkon či lodžie, k bytům v horních podlažích pak prostorné terasy. Ke každému bytu také náleží komora na patře nebo sklepní kóje v přízemí domu a garážové stání. Prostor pro garážová stání se nachází v suterénu celého komplexu a čítá 143 parkovacích míst. V blízkosti domu se nachází zastávka MHD, nákupní centrum, škola i školka a další služby.

Navržený objekt vychází z "U" půdorysu a je zasazen k navržené parkově upravené ploše v okolí stávající kapličky a odcloněné od komunikace v ulici Schweitzerova zelení vysázenou do nově budovaného parkoviště. Objekt je do všech stran napojen na stávající i nově navržené pěší trasy, tento systém umožňují pasáže v každém z bloků, vzniklo zde i klidné nádvoří se zelení s přímým propojením se stávající zástavbou na severní straně, takže dojde k přirozenému propojení stávajících prostor s těmi nově navrženými. Dle regulačního plánu byla zdůrazněna pěší trasa východ západ. Celý komplex má společný podzemní parking s vjezdem z jižní části. Na terénu je pak navržen zbývající počet parkovacích a odstavných stání pro splnění požadovaného počtu parkovacích míst.

Rozdělení každého bloku na jednotlivé sekce vytváří z provozního hlediska menší samostatné jednotky, které minimalizují anonymitu životního prostředí. Byty jsou navrženy ve všech podlažích od 2.NP výše, v sekcích D, E jsou pak situovány bytové jednotky i v přízemí, a to na východní straně objektu, s předzahrádkami směrem k navrhovanému městskému parku kolem stávající kapličky. V přízemí každé sekce se nachází nebytové prostory, předpokládá se využití pro služby a obchody, sekce F pak pro lékařské ordinace. Nebytové prostory je možné spojovat a dispozičně upravovat dle požadavků jednotlivých budoucích majitelù. Vstupy do bytových částí jednotlivých sekcí jsou navrženy z klidového prostoru nádvoří, vstup do většiny nebytových prostor je navržen z rušnější strany sekce A, B, C směrem od parkoviště. Mimo nebytové prostory se v 1.NP nachází také zázemí a společné prostory pro bytovou část. Jedná se o kolárny/kočárkárny, sklepy a úklidové místnosti.

Výstavba bude probíhat ve dvou etapách, přičemž v první fázi se bude realizovat výstavba sekcí A, B a C. Termín dokončení první etapy výstavby je září 2008.

   

Více informací o projektu:
Bytový dům Kaplička-Povel

Lucie Mazáčová, EuroNet Media s.r.o.

odebírat zprávy