Modulární domy rostou s potřebami rodiny

Modulární domy rostou s potřebami rodiny

23.2.2023 - Ceny nemovitostí vystoupaly nad možnosti mnoha obyvatel směrují stále více lidí k úspornému bydlení. Takovým může být i modulární dům, jehož základní charakteristikou je prefabrikace, mobilita a variabilita. A samozřejmě také cena. Nejmenší a technologicky nejjednodušší modely lze pořídit i pod jeden milion korun. Modulární domy tak mohou být zajímavým řešením pro mladou generaci. A nejen pro ni

Stavby složené z prefabrikovaných dílců, tzv. modulární objekty, jsou celosvětovým trendem, a i když v Česku se tento směr teprve prosazuje, může do budoucna jít o jednu z cest, jak levně bydlet. Do tzv. modulární architektury se řadí například bydlení v repasovaných přepravních kontejnerech, o nichž jsme již psali. Lze sem také zařadit montované domy. Princip bydlení, složeného z modulů, je však ještě jednodušší.

Jak vzniká modulární bydlení

Základem je modul vyrobený v hale, včetně vnitřních rozvodů, obkladů, podlah. Konstrukce může být dřevěná, ocelová, nebo z pozinkovaného plechu. Stěny tvoří obvykle sendvičové panely (např. sádrokartonové, sádrovláknité, cementotřískové, OSB desky), které jsou předvyplněny izolačními materiály (PUR pěna, EPS polystyren) a ve finále pokryty pohledovou vrstvou (omítka, plech, dřevo, sklo apod.). Vše se smontuje v jeden celek a převeze na pozemek, kde se jednotka velmi rychle postaví. Modulární dům totiž není na rozdíl od klasického pevně spojen s pozemkem, stojí pouze na pilotách.

Vzhledem k tomu, že jde tedy o suchou výstavbu, může stavba probíhat v jakémkoli ročním období. Navíc ji nedoprovází hluk, prach, ani těžká stavební technika. To vše snižuje finanční nákladnost a zvyšuje ekologičnost stavby.

Zpočátku stačí jediný modul

Moderní je bydlet úsporně a ekologicky. Jako startovací bydlení tak může stačit jeden jediný modul. Tyto domy totiž počítají s proměnami v čase, s různými etapami lidského života a podnikání. Proto je většina interiérových prvků prefabrikovaná, a tudíž velmi snadno vyměnitelná – včetně stěn. Proto modulární domy disponují ohromnou variabilitou. Půdorys stavby je kdykoliv rozšiřitelný či naopak, moduly lze přemisťovat, rozdělit na více jednotek. A tak jak se rodina bude rozrůstat, či naopak během desítek let třeba zase zmenšovat, lze domek podle toho upravovat.
Modulární dum dispozice

Každý dům je originál

Dnes se již i u nás stavbou modulárních domů zabývá několik firem. A samozřejmě mají typové projekty. Ty se však dají různě upravovat, a tak každý dům může být jedinečný dle dohody s budoucím majitelem. To platí například i o možnosti celých prosklených stěn, o výběru oken, dveří, schodišť, střech, podhledů, podlah či sanitárního vybavení.

Ani střecha nemusí být „jen“ plochá. Modulární domy mívají i střechy zkosené či zaoblené. Právě tak může mít stavba různý vzhled podle druhu materiálu použitého na fasádě, takže na první pohled nikdo nepozná, že jde o modul, postavený během čtrnácti dnů.

Co se zahrnuje do ceny stavby

Výrobci udávají cenu jednotlivých modulů jako takových, ale k tomu je nutno připočíst samozřejmě sazbu DPH, ale i další náklady. To jsou jednak ceny volitelných prvků či nadstandardního vybavení, ale také přípravu na pozemku (sítě, zemní vruty či betonové patky, usazení modulu na pozemek apod.). Montážní, resp. výrobní, firma by měla také v rozpočtu uvést pronájem jeřábu, dopravu a podobné.

Modulární architektura ve světě není využívána pouze pro stavbu rodinných domů či chatek, které jsou již standardem. Moduly se široce využívají například pro výstavbu škol, které, když děti odrostou, mohou sloužit jinému účelu. Také jsou dobrým a rychlým řešením v místech postižených humanitárními katastrofami, kde mohou dočasně sloužit jako ubytovny, polní nemocnice či mít jiné využití.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Ministavby se stávají hitem. Kde je můžete postavit bez stavebního povolení?Ministavby se stávají hitem. Kde je můžete postavit bez stavebního povolení?







https://www.realitymorava.cz/realitni-zpravodaj/2001-dum-z-palet-novy-trend-dostupneho-bydleniDům z palet. Nový trend dostupného bydlení?







Co je možné postavit na zahradě a za jakých podmínek?Co je možné postavit na zahradě a za jakých podmínek?







Bydlení v kontejnerech. Nový trend, nebo slepá ulička?Bydlení v kontejnerech. Nový trend, nebo slepá ulička?







Je možné postavit chatu v lese?Je možné postavit chatu v lese?





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy