Ekologicky bydlet znamená především ekologicky myslet

Ekologicky bydlet znamená především ekologicky myslet

10.10.2022 - Ne každý má možnost bydlet v ekologickém domě, nebo takovém, který co nejméně poškozuje přírodu. Udělat něco dobrého pro životní prostředí můžete i tehdy, když žijete v běžném domě. Ekologicky bydlet neznamená, že je nejdůležitější, kde žijete, ale jak žijete.

Ekologie bydlení je velmi rozsáhlý a rozmanitý pojem. Nejčastěji se skloňuje, že bydlet ekologicky se rovná bydlet v pasivním domě, využívat rekuperaci, solární panely, chytat vodu do sběrné nádrže a místo anglického trávníku vysít před domem luční kvítí. Ale ne každý má tuto možnost, a ne vždy musí být vše s tím související ekologické. Vždyť odkud získává pasivní dům elektrickou energii? Z více než 50 % je elektřina v ČR produkována v uhelných elektrárnách. A tak bychom se mohli zabývat dalšími zdroji a zařízeními, která, sice sama ekologická, nemusí být vyrobena ekologicky. Nicméně, každý může pro životní prostředí udělat něco pozitivního. Stačí i při bydlení myslet více na přírodu a méně na své pohodlí.

Omezte spotřebu a výrobky na jedno použití, recyklujte

Stále nás reklamy nabádají ke koupi lepších a modernějších výrobků, kuchyňských spotřebičů, oblečení, kosmetiky. Ale opravdu toho tolik spotřebujete? Někdy stačí, aby šikovný kutil rozebral a vyčistil nenáročný spotřebič a nemusíte kupovat nový. Když už jste se rozhodli přístroj vyměnit, možná by ten starý a dosud funkční posloužil někomu jinému. Tak proč jej hned vyhazovat do popelnice? Stejné je to s oblečením a obuví.

Díky recyklaci dokážou někteří vykouzlit ze starého nábytku, odložených lahví skvělé výrobky, ať již to jsou poličky, stolky, komody ze starých skříní, nebo tašky, obaly na knihy, mobily a různé organizéry z recyklovaného textilu. Navíc tuto činnost často vykonávají lidé v chráněných dílnách, takže pomůžete dvakrát.

V Česku se například vyrábějí snowboardy z recyklovaných PET lahví, jiná skupina nadšenců recykluje staré sklo a vyrábí z něj designové skleněné výrobky. Díky nápadům několika jedinců neplýtvat daným materiálem a zkusit jej využít znovu tak vznikají i zajímavé podnikatelské projekty, které nejen recyklují, ale také upcyklují.

Prioritou je používání přírodních materiálů a úspory zdrojů

Každý se může ve své domácnosti chovat ekologicky. Šetřit se může vodou i energií. Stačí nenechávat kapat kohoutky, protékat WC, nainstalovat na vodovodní baterie perlátory. Místo koupání ve vaně se vysprchovat. Pračku a myčku zapínat jen tehdy, jsou-li naplněné a upřednostňovat úsporné programy.

Ovoce a zelenina k přípravě jídla se může omýt v napuštěném dřezu nebo nádobě a vodu pak použít pro zálivku rostlin. Zahradu je vhodné zalévat brzy ráno nebo večer, kdy je menší výpar vody a rostliny vodu efektivněji využijí. Samozřejmostí je využití dešťové vody. Zbytky jídla (s výjimkou masa apod.) lze kompostovat, a získat tak kvalitní půdu pro své záhony. Kompost již dávno není výsadou vesnic, kompostovat se dnes dá i v běžném městském bytě.

Vyhýbejte se toxickým materiálům, používejte přírodní zdroje

Když můžete jít pěšky, jděte. Prospěje to vám i ovzduší. Nakupujte místní výrobky. Nejen že podpoříte domácí výrobce, ale šetříte tím energii spotřebovanou na dovoz výrobků. Používejte alternativní čistící prostředky, které neobsahují toxické látky (víte například, že ideálním čistícím prostředkem na okna je ocet?), nepoužívejte aerosoly. K nátěrům a malbám používejte barvy ředitelné vodou. Pro zařízení bytu preferujte přírodní suroviny, jako je dřevo, kov či sklo. Noste si na nákup svou vlastní tašku, nepodporujte výrobu plastových.

V žádném případě nevylévejte domácí toxický odpad (např. barvy, ředidla či odpadové tekutiny z auta) do běžného odpadu. Tam nepatří ani olej ze smažení, natož taková chemie.

Bydlet ekologicky znamená promyslet způsob bydlení natolik, aby byt či dům spotřeboval minimum energie a zatěžoval svým provozem životní prostředí co nejméně. Nicméně ten nejúspornější dům by byl k ničemu, pokud bude majitel plýtvat potravinami, vodou a nakupovat víc než stačí spotřebovat.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:


Nízkoenergetické nemovitosti se stávají novým trendem bydleníNízkoenergetické nemovitosti se stávají novým trendem bydlení








Dům z palet. Nový trend dostupného bydlení?Dům z palet. Nový trend dostupného bydlení?







Zdroj tepla. Významná informaci při koupi nemovitostiZdroj tepla. Významná informaci při koupi nemovitosti







Keramické rodinné domy se stávají hitemKeramické rodinné domy se stávají hitem







Pasivní, nulový nebo nízkoenergetický? Čím se liší tyto typy domů?Pasivní, nulový nebo nízkoenergetický? Čím se liší tyto typy domů?





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy