Při výběru nemovitosti se soustřeďte zateplení. Můžete tím ušetřit desetitisíce

Při výběru nemovitosti se soustřeďte zateplení. Můžete tím ušetřit desetitisíce

4.7.2022 - Zateplení fasády domu je jednou z nejčastějších renovací, které směřují k energetickým úsporám. Jedná se o poměrně velký a relativně nákladný zásah, a pokud není proveden dobře, nemusí přinést takový prospěch, jaký majitel očekává. Novému majiteli pak může přinést spíše komplikace než tepelnou úsporu. Stejně je tomu při koupi staršího nezatepleného objektu. Zda se jej vyplatí zateplit a čím, záleží na mnoha faktorech.

Při koupi zatepleného domu je třeba získat mnohé informace. Jen tak můžete zhodnotit, zda takto zateplený dům bude dobře sloužit a úspory tepla dosáhnou požadovaných hodnot. Při zateplování totiž stavebníci dělají mnoho chyb, a ty se mohou novému majiteli vymstít.

Na co se v oblasti zateplení zeptat?

Byl zpracován projekt? Mnoho majitelů objektů chce ušetřit na zpracování projektu a domnívají se, že jednodušší bude zateplit bez projektu. Ale bez něj se většinou nevyhnou mnoha chybám, které se mohou v dalších letech kumulovat. Projektová dokumentace zpracovaná odborníkem zajistí jednoznačnou specifikaci stavebních opatření a postihne všechny detaily, jež zamezí například vzniku tepelných mostů či vlhkostních poruch. Zároveň je předpokladem pro získání dotace.

Byla fasáda zateplena ze všech stran, nebo jen částečně? Při částečném zateplení se totiž nežádoucí jevy pouze přesunou na jiné místo a teplo uniká dále, a o to intenzívněji. Odborníci tomu říkají obrácený jev otevřené ledničky. Když ji necháte delší dobu otevřenou, začne se na stěnách kondenzovat vlhkost, zvýší se teplota v ledničce a jídlo se postupně zkazí. Nehledě na to, že se zvýší náklady na výrobu studeného vzduchu. Stejného efektu, ale v opačném případě, dosáhnete u částečně zateplené fasády.

Byla dostatečně zateplena soklová část? Obecně se doporučuje založit zateplení fasády 30 cm pod stávající podlahu v domě, ale u starších domů je ideální zateplit celý dům cca 80 cm pod terén.

Jaké materiály byly použity? Vybrat nevhodný materiál jen proto, že je levný, znamená v budoucnu vynaložení nemalých peněz za opravy chyb. Jde například o levné hmoždinky, které nedrží ve fasádě, perlinku, která se postupně rozkládá, nevhodný tmel, nepoužití penetrace či použití špatné omítky. Výrobci vynakládají nemalé prostředky na výzkum materiálů a je třeba dbát jejich doporučení, jinak bude zateplení nefunkční.

Stejné to je se špatnou tloušťkou tepelné izolace. Co dříve stačilo zateplit 5-8 cm dnes vyžaduje min. 12-14 cm. V zásadě platí čím více, tím lépe. Vše se dá jednoduše spočítat a navrhnout s ohledem na pořizovací náklady a budoucí úsporu.

Kdy bylo zateplení prováděno? Mnoho stavebníků podcení klimatické podmínky a začne zateplovat až na podzim. Ovšem kvalitní provedení v té době většinou komplikují nestabilní podzimní teploty a klima se zvýšenou vlhkostí vzduchu. Právě na zateplení provedeném v této sezóně dochází v následujících letech až v 80 % k poškození fasád i dalších prvků z důvodu nedodržení minimální předepsané teploty pro jejich aplikaci.

Když zvažujete koupi nezatepleného domu

Majitele se ptejte, jaké jsou náklady na vytopení nezatepleného objektu, čím vytápí a zvažte, zda budete ochotni například investovat i do příslušné nové otopné soustavy. Poptejte se u odborných firem, případně si nechte předběžně spočítat, kolik by zateplení dané nemovitosti stálo. Může se totiž stát, že nepůjde pouze o zateplení, ale také o sanaci dalších vad.

U starších domů dochází například často vlivem poškození, nebo nedostatečné hydroizolace k prosakování vody a vodních par do zdiva objektu. To způsobuje vlhké mapy na fasádách a vede k postupnému narušení podkladu. V těchto případech je nejprve nutné odstranit příčinu vlhnutí, což znamená další nemalé náklady. Teprve poté, co zdivo dokonale vyschne, lze provést zateplení.

Důležitým faktem při zvážení, zda se vyplatí nabízený objekt zateplit, bude samozřejmě cena. Pokud plánujete v nemovitosti bydlet celoročně, určitě je vhodné o tom uvažovat. A nešetřit na materiálu či provedení, abyste místo zateplení nezískali jen další nekvalitní vrstvu na starou fasádu.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Kupujete starý dům? Myslete na jeho energetickou náročnost Kupujete starý dům? Myslete na jeho energetickou náročnost








Průkaz energetické náročnosti budov. Proč vznikl Průkaz energetické náročnosti budov. Proč vznikl








Kupujete starší nemovitost? Nezapomeňte zkontrolovat otopný systém Kupujete starší nemovitost? Nezapomeňte zkontrolovat otopný systém







Při koupi domu nechte zkontrolovat jeho energetickou náročnost Při koupi domu nechte zkontrolovat jeho energetickou náročnost







Nízkoenergetický rodinný dům. Od roku 2020 jiný nepostavíte Nízkoenergetický rodinný dům. Od roku 2020 jiný nepostavíte





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy