I zastínění může být designové. Znáte tato řešení?

I zastínění může být designové. Znáte tato řešení?

Tisková zpráva

14.6.2022 - Dostatek světla v interiéru je stejně důležitý jako možnost světlo v případě potřeby omezit. Kromě interiéru ale stínicí techniku využíváme také v exteriéru. Možnosti jsou ale širší, než se na první pohled zdá. Jakými způsoby můžete vytvořit příjemný stín?

Na zahradní oslavu se stylovou stínicí plachtou

Rostoucí oblibě se v Česku těší stínicí plachty. Jde o jednoduchou a přitom skvěle vypadající variantu, jak na zahradě vytvořit příjemný stín. Plachtu můžete natáhnout mezi stromy, domem nebo vztyčenými sloupy. Plachta ochrání před prudkým sluncem při letním grilování, poskytne potřebný stín pro relaxaci na zahradě nebo vás zastřeší při lehké letní přeháňce. Využít ji lze i jako jednoduchý přístřešek na auto.

Podstatné je u stínicí plachty to, aby byla správně napnutá. V takovém případě s ní totiž nebude „lomcovat“ vítr a plachta může být na zahradě trvale napnutá po celou sezónu. Jde tak o bezpečné, cenově dostupné a poměrně snadno realizovatelné řešení, které navíc vypadá skvěle. Celé zahradě dodá svěží look a vy se budete cítit jako na luxusní dovolené u moře.

Také interiér je lepší zastínit v exteriéru. Co tím myslíme?

Přirozené světlo je uvnitř každé obytné nemovitosti žádanou vlastností. Někdy ale může být světla až příliš. Zejména v letních měsících sluneční paprsky procházející okenními tabulemi výrazně zvyšují teplotu v místnosti.

Právě kvůli tomu, že při průchodu oknem roste intenzita slunečního záření, je vhodné tomuto jevu zabránit. Pokud totiž zastíníte okna zevnitř, jak tomu obvykle bývá, zastínění není ani zdaleka tak efektivní, jako pokud okna zastíníte z vnější strany. Exteriérové rolety či žaluzie jsou sice nákladnějším řešením, fungují ale dokonale.

Máte-li tedy velká francouzská či střešní okna a během letních veder vás vysoká pokojová teplota v interiéru trápí, exteriérové zastínění je nejlepší volbou.

Vnitřní zastínění nemusí být nudné

Zejména v případě, kdy máte okna zastíněna i z vnější strany, můžete v případě interiérového stínění upozadit praktickou stránku věci a soustředit se na design. Okna tak může vyzdobit stylovými závěsy, nebo třeba sladit vzor rolet se zbytkem místnosti. Místo klasických lamelových žaluzií zase můžete vsadit na textil nebo dřevo – ty sice sluneční paprsky budou hůře odrážet, ale z hlediska designu vám do zbytku interiéru zapadnou mnohem lépe. Ze stínicí techniky tak můžete učinit dominantní prvek své domácnosti.

Nezapomínejme na zahradní stavby a konstrukce

Pokud vám představa stínicích plachet nevyhovuje, vhodnější variantou pro vás možná bude zahradní altán, pergola či markýza.

Zahradní altán je robustní stavbou, která ochrání i v případě prudkých dešťů či větrného počasí. Instalovat do něj lze i přívod vody a elektřiny či kanalizaci. Můžete v něm tedy mít jakousi druhou „zahradní kuchyň“. Zkrátka ideální zázemí pro zahradní grilování, pokud si potrpíte na vysoké kvalitě pokrmů.

Pergola či markýza nabídnou spíše stín při příjemných letních večerech. Umístíte pod ně gril a zahradní nábytek, které ale budete muset během nepříznivého počasí uklidit do vnitřních prostor svého domu.

odebírat zprávy