Hledáte nové bydlení? Sepište si své priority

Hledáte nové bydlení? Sepište si své priority

23.5.2022 - Ať již hledáte první bydlení nebo se potřebujete přestěhovat do většího bytu, můžete po městě napochodovat stovky kilometrů bez praktického výsledku. Každá lokalita, každé místo má své výhody a nevýhody. Je proto třeba si před hledáním vlastního bydlení ujasnit své priority.

Nejprve zhodnoťte, jak bydlíte teď
A nedělejte to v duchu. Klady a zápory sepsané černé na bílém vám teprve dají potřebný výsledek. Můžete zhodnotit, co potřebujete změnit a co ze stávajícího bydlení zachovat. Ať již bydlíte u rodičů, nebo v malém bytě a kvůli rozrůstající se rodině potřebujete pár pokojů navíc, určitě má i vaše stávající bydlení své klady. Napište si, co máte na svém současném bytě rádi. Zaměřte se na uspořádání, rozdělení, orientaci bytu, osvětlení, ale také na celý dům a jeho okolí. Zhodnoťte dostupnost služeb, zábavy, škol, dopravní obslužnost, možnost parkování. Jestliže máte malé děti nebo je plánujete, určitě je pro vás důležitá blízkost přírody, dětských hřišť a sportovišť. V seznamu, který vytvoříte zhodnocením dosavadního bydlení, si označte priority, které potřebujete zachovat i v novém bydlišti.

Vaše plány do budoucna pomohou najít vhodné bydlení
Důležitá je vaše osoba. Ten, kdo bydlení hledá, má své zájmy, profesní i osobní plány. A ty určitě ovlivní i prostory a lokalitu, která by byla vhodná pro nové bydlení. Pokud jste singl nebo pár, který v budoucnu plánuje velkou rodinu, určitě se vaše hledání napne jiným směrem, než pokud rodinu neplánujete nebo vaše děti již vyletěly z hnízda. Nicméně i to je třeba si do budoucna ujasnit.

Podle toho budete lépe hledat byt, který svým vnitřním uspořádáním bude odpovídat rostoucí rodině či koníčkům náročným na prostor. V prvním případě budete potřebovat v budoucnu dětské pokoje a místo pro hry, v druhém pak třeba místnost pro posilovnu, pracovnu nebo dílnu.

Jestliže jste sportovního založení, jezdíte na kole, lyžujete, budete hledat lokalitu, která poskytne snadnou dostupnost do přírody či na sportoviště. Budete také potřebovat byt s dostatečným zázemím na uložení sportovního vybavení. Není ideální "parkovat" kola v předsíni a lyže na balkóně. Nový byt tedy bude potřebovat komoru nebo sklep, kde bude vše bezpečně uloženo.

Okolí domu také rozhoduje o tom, zda budete v novém domově spokojeni
Ujasněte si, zda a do jaké míry jste schopni tolerovat životní styl svých sousedů. I když se uzavřete ve svém vlastním bytě, budete je potkávat na chodbách, poslouchat pláč jejich dětí, kvílení psů, sdílet s nimi společné prostory, hlasovat o opravách a budoucnosti vašeho společného majetku. Když si dáte požadavek na klidné sousedy do svého seznamu, můžete se makléře včas zeptat, zda zná poměry v domě, zajít pro informace na výbor SVJ nebo si ve volné chvíli popovídat s někým z domu. Hodně poznáte i z procházky po chodbách, z toho, jak je dům uklizen, či zda jsou sousedé zvyklí „parkovat“ své odpadky před vchodovými dveřmi.

Pokud jste rádi ve společnosti, můžete se prostřednictvím sociálních sítí, místních zpravodajů, ale i plakátů a inzerátů dozvědět, zda je v okolí pestrý komunitní život, do něhož se můžete začlenit.

Širší okolí musí splňovat vaše požadavky na služby a zábavu
Ve většině inzerátů uvádějí makléři, jaká je dostupnost k lékaři, do běžných obchodů, do škol, školek či za zábavou. Nezapomeňte si proto do svého seznamu zapsat analýzu svých potřeb v návaznosti na jejich vzdálenost. Sepište si, která zařízení a služby navštěvujete často a která jen občas. Pokud chcete chodit týdně do divadel, zřejmě budete hledat byt blízko centra. Na rozdíl od rodiny, která vyráží ob den na procházky do přírody.

Až sepíšete svůj seznam požadavků, vyjde vám ideální místo, kde byste mohli bydlet
Možná budete muset udělat pár kompromisů, ale to již znamená jen vybírat mezi opravdu důležitým faktorem a něčím méně podstatným. Každopádně vaše hledání bude konkrétnější a nebudete zbytečně ztrácet čas návštěvami lokalit, které nesplňují vaše představy.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Při výměně nemovitosti je možné použít směnnou smlouvu Při výměně nemovitosti je možné použít směnnou smlouvu







Proč je dobré se seznámit při koupi bytu s domovním řádem? Proč je dobré se seznámit při koupi bytu s domovním řádem?







Kupujete nemovitost? Nezapomeňte zkontrolovat funkčnost veškerého zařízení Kupujete nemovitost? Nezapomeňte zkontrolovat funkčnost veškerého zařízení







Kupujete nemovitost? Zeptejte se i na to, co není vidět Kupujete nemovitost? Zeptejte se i na to, co není vidět







Okna na sever nebo na jih? Světové strany mohou výrazně ovlivnit cenu nemovitosti Okna na sever nebo na jih? Světové strany mohou výrazně ovlivnit cenu nemovitosti





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy