Jak vybrat kuchyňskou baterii?

Jak vybrat kuchyňskou baterii?

Tisková zpráva

19.4.2022 - Kuchyně musí být zařízena tak, aby nabídla uživatelský komfort. Všechny její složky musí být promyšleně vybrány a uspořádány. Zařizujete-li zbrusu novou kuchyni, jednou z prvních položek na vašem seznamu musí být dřez a dřezová baterie – funkční středobod místnosti.

Naším tématem je dnes dřezová baterie. Vybrat vhodný model je relativně snadný úkol, zvláště když uvážíme, jak obrovský význam baterie v kuchyni má. Přesto mohou mít někteří uživatelé trochu problém se zorientovat ve vesmíru dřezových baterií.

Základní požadavky
Bez ohledu na typ montáže, způsob ovládání nebo design baterie vždy vybírejte takový produkt, který je robustní a vyrobený z odolných materiálů. Kuchyňská baterie je jedním z nejvytíženějších prvků domácnosti, při přípravě jídla a při úklidu je neustále v pohotovosti. Je těžké spočítat, jak často ji spustíme, protože to většinou děláme, aniž bychom nad tím uvažovali. Podle některých zdrojů ale běžná rodinná domácnost použije dřezovou baterii až 40x denně. To znamená až 15 000x za rok. Vždy přitom očekáváme, že baterie spolehlivě poslouží svému účelu. Je tedy logické, že u tohoto vybavení je obzvlášť dobré zvolit zboží osvědčené značky.

Dalším důležitým atributem je výška baterie. V první řadě jde o ergonomii, v druhé řadě o praktickou stránku. Budeme chtít často napouštět vodu do větších hrnců, do džbánu, abychom nabídli občerstvení našim hostům, nebo do vysoké vázy, když si chceme interiér ozdobit hezkou kytičkou? Rozměrné nádobí pak chceme také pohodlně umýt. Nízká kuchyňská baterie ztěžující každodenní práci nás bude často frustrovat.

Posledním základním požadavkem je design. Dřezová baterie by měla svým vzhledem ladit se zbytkem kuchyně. Protože, jak jsme již řekli, je středobodem místnosti. Návštěvníka kuchyně často nejdříve upoutá zařízení nápadně vystupující do prostoru nad dřezem. Působí nepatřičně, když je do moderně minimalisticky zařízené kuchyně vybrána bronzová kohoutková baterie ve stylu retro. Podobně do konzervativně působící kuchyně naší babičky asi nezvolíme model s futuristickým designem.

Typ montáže
Ať už nakupujeme v kamenném obchodě, nebo na e-shopu, jako první se nás prodejce bude ptát na preferovaný typ montáže. Na výběr jsou:

• Stojánkové baterie jsou asi nejčastějším typem. Umisťují se přímo na kuchyňskou linku nebo častěji na dřez. To je praktičtější řešení, neboť není nutné poškodit pracovní desku. Většina dřezů umožňuje vyřezat pro dřezovou baterii otvor či přímo tento otvor již z výroby obsahuje.
• Nástěnné baterie jsou montovány, jak již název napovídá, na stěnu nad dřezem. 
• Podomítková baterie je vhodná zvláště pro kuchyně, kde se nedostává místa. Část baterie je schována pod omítkou, do prostoru ční jen výtok a páka, respektive kohoutek. Nutnou součástí je pak podomítkové těleso, kde dochází k mísení teplé a studené vody

Ovládání
Je zbytečné říkat, že ovládání baterie by mělo být pro uživatele pohodlné. Aktuálně se nejčastěji setkáte s pákovým ovládáním, které je komfortní, tiché a přesné. I když by se mohlo zdát, že kohoutkové ovládání již není v kurzu, opak je pravdou. Pokud ladíte svou koupelnu do stylu retro nebo provence, bez kohoutkové baterie se neobejdete. Zajímavou alternativou je ovládání pomocí tlačítka nebo bezdotykové ovládání, které je v kuchyni velice praktické. 

Výbava
Výrobci se dnes předhánějí v technologických inovacích, které usnadňují každodenní použití dřezové baterie. Některé tyto nápady jsou mimořádně praktické. Určitě doporučujeme zohlednit jejich přítomnost při výběru kuchyňské baterie.

• Výsuvný výtok umožňuje maximální flexibilitu. Proudem vody se dostanete do každého rohu dřezu. Naplníte varnou konvici pro přípravu kávy, i když tato konvice stojí mimo dřezovou nádobu.
• Flexibilní rameno je rovněž vaší prodlouženou rukou při práci u dřezu. Lze nastavit výšku i úhel, takže napustíte vodu i do hodně vysokého hrnce.
• Přepínač proudů zajišťuje dva nebo více režimů toku vody. Jemnější sprška postačí pro opláchnutí potravin, silný proud odstraní zaschlé nečistoty na talíři.
• Perlátor přináší provzdušnění vody. Proud je souvislý, takže uživatel nepozná, že došlo k výrazné redukci průtoku. S jedním perlátorem lze dosáhnout úspory až 10000 litrů vody za rok. Perlátor je dnes již běžným vybavením i u umyvadlové nebo sprchové baterie. 
• Filtrace vody zaručí, že každá sklenice vody bude mít lepší chuť. Voda nezapáchá po chloru a je zdravější. Ideální volba pro domácnost žijící ve velkém městě, kde je tvrdá voda.

Další možnosti
Někdy je jediným možným místem, kam dřezovou baterii umístit, prostor pod oknem.  K výběru tohoto místa často nevede jen nedostatek prostoru. Někteří zákazníci oceňují, že při mytí nádobí si mohou užít přirozeného denního světla. A krásného výhledu z okna. 

V takovém případě je dobré vybrat sklopnou dřezovou baterii, kterou lze zlomit a po otevření nebo zavření okna vrátit do původního stavu.
V dobrém obchodě pořídíte také vodovodní baterie speciálně určené do beztlakových systémů. Směšovací beztlakové baterie jsou vhodné coby výtoková armatura k elektrickým ohřívačům vody s otevřeným výtokem. Vyznačují se dlouhou životností, dobrým výkonem a zdařilým vzhledem.



odebírat zprávy