Pozemky ve Zlíně zdražily za pět let o 250 procent. Jak jsou na tom ostatní nemovitosti, a kdy by se růst cen mohl zastavit?

Pozemky ve Zlíně zdražily za pět let o 250 procent. Jak jsou na tom ostatní nemovitosti, a kdy by se růst cen mohl zastavit?

4.3.2022 - Ve Zlíně, stejně jako v dalších městech České republiky, došlo za posledních 5 let k výraznému růstu cen nemovitostí. Stále totiž platí, že chce většina Čechů nemovitost raději vlastnit než bydlet v nájmu. Díky rostoucím cenám se navíc staly reality vyhledávanou investicí jak malých, tak i velkých investorů. Zvýšená poptávka a nedostačující výstavba způsobily téměř skokový růst cen nejen bytů, ale také rodinných domů a stavebních pozemků. Bude to tak i v dalších letech, nebo se máme připravit na ochlazení trhu s bydlením?

Nejvyšší meziroční růst cen nemovitostí ve Zlíně za posledních 30 let byl, podle oslovených zlínských realitních makléřů, mezi lety 2020-2021. Mnozí očekávali s příchodem pandemie spíše pokles cen nemovitostí než jejich skokový růst. Například jen za posledních 12 měsíců zdražily byty 3+1 ve Zlíně o 38 %. Ještě v březnu 2021 byla dle dat realitního serveru realitymorava.cz průměrná cena třípokojového bytu ve Zlíně 3 443 477 Kč. O rok později se průměrná cena bytu stejné kategorie dostala na 4 697 788 Kč. Pro zájemce, který si takový byt koupil až v letošním roce to tedy znamenalo připlatit si více než 1,3 mil. Kč.

Vše ale začíná nasvědčovat tomu, že výrazný růst cen nemovitostí ve Zlíně zpomaluje, což potvrzuje například Filip Zvonek z realitní agentury Zvonek: "V roce 2021 byl nárůst cen dramatický. S příchodem zimy došlo k jeho zpomalení a nyní je už nepatrný. Uvidíme, co udělá začátek sezony s příchodem jara, ale mírný růst cen bude pokračovat. Nabídek nemovitostí k prodeji je ve Zlíně stále velký nedostatek a není nic, co by tento trend změnilo." Stejné zkušenosti má také Dalibor Stříbný, jednatel společnosti Explicit, který dodává: "Růst cen nemovitostí už neroste takovým tempem, jakým jsme byli zvyklí v poslední době, ale stále evidujeme nepatrný růst v řádech 1 000 Kč/m2 za měsíc na secondhandových nemovitostech. U novostaveb se nárůst cen stále ještě nezastavil, nyní prodáváme nové byty už i za 90 000 Kč za metr čtverečný."

Kromě bytů ovšem rostly také ceny stavebních pozemků, kterých je ve Zlíně a okolí stále nedostatek. Velká poptávka a malá nabídka se tedy podepsala i na jejich cenách. Podle Filipa Zvonka je mnoho stavebních pozemků ve Zlíně a nejbližším okolí totiž vlastněno developerskými společnostmi, a pro ty je výhodnější realizovat i výstavbu než prodávat pouze pozemky. Cenový růst stavebních pozemků byl tedy za posledních 5 let ještě vyšší než u bytů. "Navýšení cen pozemků ve Zlíně a okolí je skutečně skokové, místy i o 250 procent. Pěkný stavební pozemek s veškerými sítěmi a přístupovou komunikací byl v roce 2017 nabízen za cca. 2 000 Kč/m2, v roce 2020 to bylo již kolem 4 000 Kč/m2 a dnes už se cena šplhá i k 7 000 Kč za metr čtverečný," upřesňuje Filip Zvonek.

Konkrétní případ vývoje cen stavebních pozemků popisuje také Dalibor Stříbný: „V letech 2016 a 2017 jsem prodával 5 rovinatých, zasíťovaných pozemků v přilehlé, velmi žádané, městské části Zlín – Kostelec. V té době se prodávaly tyto pozemky za 2 000 Kč/m2 a byly na tu dobu velmi drahé. V dnešní době bych tyto pozemky prodával určitě za 5 000 – 6 000 Kč za m2. Což je nárůst o cca 250 – 300 %." 

Co by se muselo stát, aby se růst cen nemovitostí ve Zlíně zastavil?
Podle Dalibora Stříbného by mohly hrát významnou roli vysoké sazby hypotečních úvěrů. "Již nyní nám odstupují někteří zájemci, díky možným vysokým splátkám úvěrů na bydlení, od záměru koupě vlastního bydlení a jdou do nájmů. Setkáváme se s tím na prohlídkách už běžně."

Naopak Filip Zvonek předpokládá, že k výraznějšímu propadu cen bydlení by mohlo dojít vlivem podobné krize, která začala v září 2008. "Recese, která začala v roce 2008 měla na ceny nemovitostí velký vliv. Efekt ale přišel se zpožděním asi 12 měsíců a za výrazně odlišné situace na trhu, než jaká je nyní. V té době se nabízelo v České republice cca. 200 tis. nemovitostí k prodeji či pronájmu a po příchodu krize se počet navýšil až na cca 240 tis. Nyní je na trhu ovšem nabídek nemovitostí mnohem méně – cca 65 tis. a navíc výrazně přibilo investorů, kteří jsou stále schopni na tyto nabídky reagovat, i v době nejistoty. Je tedy otázkou, jaká krize přijde, jestli ekonomická či uprchlická, v jakém rozsahu, a hlavně kdy?"

Ať už krize přijde či nikoliv, z dlouhodobého pohledu patří nemovitosti stále k žádaným investicím. Češi navíc patří ke konzervativnějším investorům, a proto lze očekávat, že jejich zájem o investování do nemovitostí potrvá i v dalších desetiletích.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Zájem o byty nepolevuje. Některé se prodají dříve, než se dostanou do inzerceZájem o byty nepolevuje. Některé se prodají dříve, než se dostanou do inzerce







Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?







Ve Zlíně je nedostatek bytů. Kupující si musí připlatitVe Zlíně je nedostatek bytů. Kupující si musí připlatit







Ceny bytů rostou výrazně rychleji než ceny nájmů Ceny bytů rostou výrazně rychleji než ceny nájmů







Nové hypotéky se sazbou pod 4 procenty skončily. Co bude dál?Nové hypotéky se sazbou pod 4 procenty skončily. Co bude dál?





 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy