Plánujete nákup reality v Chorvatsku? Co byste měli vědět, než podepíšete kupní smlouvu

Plánujete nákup reality v Chorvatsku? Co byste měli vědět, než podepíšete kupní smlouvu

24.2.2022 - Pro mnoho investorů není již český realitní trh tak zajímavý, jako před lety. Ceny vlastního bydlení se výrazně zvýšily a výběr volných nemovitostí je poměrně malý. Stále více lidí se tedy poohlíží po nemovitostech v zahraničí. Možností je mnoho, i přesto ale Češi a Slováci stále nejraději volí Chorvatsko. Bezpečné prostředí, dobrá dojezdová vzdálenost a malá jazyková bariéra jsou jen některé důvody, proč po nemovitostech zrovna v této zemi stále roste zájem.

Jak se změnily podmínky pro nákup realit v Chorvatsku za poslední rok, o jaké typy nemovitostí je aktuálně největší zájem, a do kterých oblastí se vyplatí investovat, nám prozradí Martin Dráb, majitel realitní kanceláře Bydlení v Chorvatsku, který se již dvanáctým rokem věnuje prodeji chorvatských nemovitostí převážně zájemcům z Čech a Slovenska.

Jak se světová pandemie odráží na poptávce po nemovitostech v zahraničí?
Řekl bych, že velmi, a to v pozitivním směru. Dříve mít letní sídlo na Jadranu byl jakýsi znak přepychu, v dnešní době je to především skvělá investiční příležitost. I během pandemie většina lidí stále vydělávala a peníze neměla kde investovat. Po otevření hranic nastal doslova boom a všichni najednou přijeli k moři kupovat reality. A pokud vzroste poptávka, zvedají se logicky i ceny.

Jaká je aktuálně situace v Chorvatsku?
Tak samozřejmě i Chorvatsko postihla inflace a růst cen, avšak Chorvatsko má v současné době druhý nejvyšší HDP v EU, takže se tu lidem žije lépe. Navíc stát velmi štědře přispívá mladým na hypotéky, což samozřejmě podporuje růst tržních cen nemovitostí. Nicméně stále se dá koupit apartmán od 150 000 € a menší domek od 350 000 €, což jsou ceny, o kterých se může lidem třeba v Praze či Brně jen zdát. A v Chorvatsku, za tu cenu mohou mít vlastní nemovitost pár metrů od moře.

Stále patří Češi a Slováci mezi nejčastější zájemce, kteří hledají bydlení v Chorvatsku?
Určitě ano, a to především díky obrovskému nárůstu zájmu v roce 2021. Třeba Němci a Slovinci kupují stále stejným tempem, ale nárůst Čechů a Slováků byl opravdu abnormální a v současné době vlastní nemovitost v Chorvatsku již téměř 20 000 Čechů.

O jaké reality je aktuálně v Chorvatsku největší zájem?
Aktuálně se nejvíce prodávají vily se třemi i více apartmány a bazénem. Zde se jedná o cenu okolo 700 000 €, a to jde nejvíce na odbyt. Stále více klientů se také rekrutuje z nižšího finančního spektra, kteří si uspořili alespoň těch 150 000 € a chtějí jezdit do vlastního apartmánu k moři. Přibývá nejen investorů, ale i těch, kteří si chtějí koupit nemovitost a využívat ji jen pro vlastní potřebu. Mnozí jsou ochotni si pořídit i realitní skvosty v ceně okolo 2 milióny euro plus provizi, která se v Chorvatsku vždy připočítává k ceně.

Co vše by měl kupující znát a čeho se vyvarovat, než začne s hledáním vysněné zahraniční nemovitosti?
Ani dobrá znalost chorvatštiny nebo odkaz na chorvatský katastr nemovitostí příliš nepomůže, protože kupující by musel znát všechny zákony týkající se prodeje nemovitosti, a to není snadné. Naše realitní kancelář s certifikovanými makléři, kteří v Chorvatsku musejí udělat patřičné zkoušky, zastupuje klienty v rámci standardní provize 3 % (+ DPH) z kupní ceny. V ceně provize je téměř vše, včetně poplatků za převod nemovitosti. Bohužel některé místní realitní kanceláře nemají problém s nabízením například nezkolaudovaných nemovitostí. Navíc na to kupujícího někdy ani neupozorní. Následně ak musíme řešit problémy s jejich legalizací. Doporučuji tedy mít u sebe někoho, kdo se vyzná v místní legislativě a tím je podle zákona certifikovaný realitní makléř. Ideálně takový, který vám vysvětlí vše i v češtině. Například v naší realitní kanceláři, působící v celé Dalmácii, se klienty se domluvíme plynulou češtinou.  

Máte tip na nějakou zatím "komerčně" neobjevenou oblast, u které očekáváte, že se stane v budoucnosti hitem?
Vzhledem k tomu, že ceny nemovitostí v Chorvatsku půjdou ještě pár let nahoru a letos se bude dne 22. 6. 2022 otevírat most Pelješki, který konečně spojí celé Chorvatsko, je určitě dobré investovat právě nyní v oblasti poloostrova Pelješac, ostrova Korčula a ostatních okolních ostrovů. Tam ceny stoupají již nyní rychleji než na jiných místech Chorvatska. V každém případě to „pravé Chorvatsko“ začíná až ve chvíli, kdy projedete tunel Sveti Rok.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Nákup nemovitosti v Chorvatsku. Jak vysoká je provize realitní kanceláře a jakým chybám je dobré se vyhnout?Nákup nemovitosti v Chorvatsku. Jak vysoká je provize realitní kanceláře a jakým chybám je dobré se vyhnout?







Nemovitost u moře. Relaxace i dlouhodobá investice Nemovitost u moře. Relaxace i dlouhodobá investice







Způsobila recese světové ekonomiky pád cen nemovitostí v Chorvatsku?Způsobila recese světové ekonomiky pád cen nemovitostí v Chorvatsku?







Chce koupit nemovitost u moře? Zkuste Chorvatsko Chce koupit nemovitost u moře? Zkuste Chorvatsko








Jak koupit nemovitost v zahraničí?Jak koupit nemovitost v zahraničí?





 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy