Náklady na život jsou v Praze, Brně a Olomouci kvůli drahému bydlení jedny z nejvyšších z měst střední a východní Evropy

Náklady na život jsou v Praze, Brně a Olomouci kvůli drahému bydlení jedny z nejvyšších z měst střední a východní Evropy

27.1.2022 - V českém hlavním městě by chtěl žít kde kdo. Ne každý na to ale má. Aktuální data statistického portálu Numbeo.com ukazují, že Pražané mají nejvyšší náklady na život ze všech 50 sledovaných velkých měst střední a východní Evropy. Trápí je hlavně vysoké náklady na bydlení i nejvyšší ceny potravin. Naopak těšit je může největší kupní síla v celém regionu. Třetím nejnákladnějším městem regionu je Brno a čtvrtá Olomouc. Před ně se na druhé místo dostalo jen slovenské hlavní město Bratislava.

Hlavním problémem lidí hledajících bydlení v Praze jsou rostoucí nájmy. Podle portálu Numbeo.com, který dlouhodobě monitoruje a porovnává statistická data ve 237 evropských městech, vyjde pronájem třípokojového bytu v centru Prahy v průměru na 31 655 korun za měsíc, mimo centrum pak nájemník průměrně platí 23 091 koruny. To je více než v Bratislavě, konkrétně o 13,4 procenta u centra města, resp. o 11,4 procenta mimo centrum. O deset procent více než ve slovenském hlavním městě obyvatel Prahy zaplatí také za energie v bytě. Opřít se však může o nejvyšší průměrný plat v regionu, který podle Numbeo.com po zdanění dosahuje skoro 36 350 korun.

"Ceny nových i starých bytů na pražském trhu neustále rostou už několik let, nové byty podle našich statistik za pět let zdražily téměř na dvojnásobek. Na to s mírným zpožděním reaguje také nájemné, které také výrazně roste. Růst nájemného dočasně zbrzdilo jen znovuuvedení stovek bytů na nájemní trh, které dříve sloužily ke krátkodobým pronájmům, ale kvůli koronavirem paralyzovanému cestovnímu ruchu přišly o turisty z ciziny. Nyní už zdražování nájmů bude pokračovat společně s růstem cen nemovitostí," říká generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Praha však není jediným městem v Česku, které se potýká s vysokými životními náklady. Svědčí o tom umístění Brna i Olomouce na špici středo a východoevropského žebříčku. Spotřebitelské ceny včetně nájemného jsou v největším moravském městě o 9,32 procenta nižší než v Praze, kde ale naopak mají o 8,83 procenta vyšší kupní sílu. V Olomouci jsou spotřebitelské ceny včetně nájemného o 17,85 procenta nižší než v hlavním městě, lidé z Olomouce však oproti nim mají o 14,77 procenta nižší kupní sílu.

"Dá se očekávat, že česká města budou v žebříčku životních nákladů upevňovat své nelichotivé pozice ještě hodně dlouho. Zdražující energie, rekordně vysoká inflace a obecně špatná dostupnost nových i starých bytů na realitním trhu vedoucí k růstu cen budou rodinné rozpočty zatěžovat čím dál více," předpokládá Evžen Korec.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Při koupi staršího bytu v panelovém domě počítejte s rekonstrukcíPři koupi staršího bytu v panelovém domě počítejte s rekonstrukcí







Dáreček pod stromeček. ČNB opět zvýšila sazby. O kolik podraží hypotéky?Dáreček pod stromeček. ČNB opět zvýšila sazby. O kolik podraží hypotéky?







Index ne-dostupnosti bydlení překonal 60% hraniciIndex ne-dostupnosti bydlení překonal 60% hranici







Čeká vás v roce 2022 refinancování hypotéky? Držte se, bude to jízda…Čeká vás v roce 2022 refinancování hypotéky? Držte se, bude to jízda…







Kupujete starší byt? Vyvarujte se zbytečným chybámKupujete starší byt? Vyvarujte se zbytečným chybám



 

 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy