Zákaz topení tuhými palivy v kotlích I. a II. emisní třídy začne platit již v roce 2022

Zákaz topení tuhými palivy v kotlích I. a II. emisní třídy začne platit již v roce 2022

6.12.2021 - Jen necelý rok mají vlastníci starých kotlů na tuhá paliva čas na výměnu za kotel nový. I když je možná kotel stále funkční, od 1. 9. 2022 začne v ČR platit zákaz topení tuhými palivy v kotlích I. a II. emisní třídy. To bude mít obrovský dopad zejména na obce bez plynofikace, v nichž žije zhruba milion obyvatel.

Zákaz se týká především starých uhelných kotlů s ručním přikládáním, ale i zastaralých prohořívacích nebo odhořívacích kotlů na dřevo, tedy kotlů bez ventilátoru, který řídí přívod spalovacího vzduchu. Podle odhadů odborníků zbývá vyměnit minimálně 300 000 starých tepelných zdrojů. Budete-li tedy právě teď kupovat starší domek, nezapomeňte řádně zkontrolovat tepelný zdroj. Mohlo by se stát, že se povinnost vyměnit kotel za nový bude vztahovat i na vás.

Jak poznat, že kotel je nutné vyměnit
Vyměněny musí být všechny kotle na pevná paliva, vyrobené před rokem 2000, a to bez výjimky. Tyto kotle byly vyrobeny podle staré normy, která neznala zařazení do tříd. Povinná výměna se týká také drtivé většiny ručně přikládaných kotlů bez ventilátorů, vyrobených v letech 2000 až 2010, které většinou spadají do emisních tříd I a II. Nové kotle musí být zařazeny do emisní třídy III– V. Emisní třídy jsou od roku 2000 uváděny na výrobním štítku kotle. Ty starší často výrobní štítky nemají, ale to je nepodstatné – vyměněny musí být všechny.

Pokud kotle vyrobené v letech 2000–2010 splňují potřebné emisní třídy, je třeba, aby majitel nechal každý třetí rok kotel zkontrolovat. Doklad o kontrole pak uchová pro případnou kontrolu obcí.

Za co kotel vyměnit?
Existuje obrovské množství moderních strojů pro vytápění rodinných domů. Pořídit si lze plynový kotel, pokud je ovšem v obci plyn, nebo elektrokotel. Pro novostavby jsou nyní populární tepelná čerpadla, což jsou velmi kvalitní zdroje tepla. Ovšem ne pro každý dům a každou situaci se hodí.

U starších objektů je výměna zdroje složitější a vyžaduje podstatně více finančních prostředků. Tepelné čerpadlo nebo plynový kondenzační kotel totiž potřebují otopnou soustavu, která pracuje na podstatně nižší teplotě než kotel na pevná paliva. Takže je třeba ji celou vyměnit. Je také většinou nutné upravit spalinové cesty, tj. vyvložkovat nebo postavit nový komín.

Pokud majitelé nemají dostatek prostředků na takové investice nebo nechtějí z jiných důvodů dělat zásadní změny, je možné využít moderní automatický kotel na pevná paliva. Důležité je dodržet pokyny výrobce, co se týká druhu paliva. To uvádějí výrobci v průvodní dokumentaci.

U starších objektů vedou dřevěné pelety
České domácnosti využívají pro vytápění, přípravu teplé vody, či vaření minimálně 700 tisíc kotlů a 500 tisíc kamen, krbů a sporáků na pevná paliva, a tak budou pevná paliva zaujímat i nadále své místo. A to jak kusové dřevo pro lokální vytápění, tak dřevní pelety jako náhrada uhlí v nových automatických kotlích.

Sice tyto kotle nejsou úplně bezobslužné, jako například plynové či tepelná čerpadla, avšak poskytují jejich majitelům za cenu běžné údržby i určitou nezávislost. Drtivá většina pevných paliv jsou totiž palivy domácími, jejichž dostupnost a cena nejsou příliš závislé na aktuální mezinárodní politické a ekonomické situaci. Navíc si lze tato paliva naskladnit na několik sezón dopředu v závislosti na jejich výhodné ceny a dostupnosti.

V současné době běží na Ministerstvu životního prostředí pouze jeden program, z něhož lze čerpat dotaci, a to podpora výměny nevyhovujících kotlů v obcích Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje. Kotlíkové dotace byly v loňském roce uzavřeny. Předpokládá se však, že by mohla být v druhém pololetí letošního roku vyhlášena další výzva. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Blíží se nové kotlíkové dotace. Ušetřit bude možné až 95 % pořizovacích nákladů Blíží se nové kotlíkové dotace. Ušetřit bude možné až 95 % pořizovacích nákladů





Jaká nová dotační podpora čeká majitele a stavebníky rodinných domů? Jaká nová dotační podpora čeká majitele a stavebníky rodinných domů?





Kupujete-li nemovitost, nezapomeňte na kvalitu komínů Kupujete-li nemovitost, nezapomeňte na kvalitu komínů





Vybíráte si dům a přemýšlíte čím topit? Co takhle dřevem? Vybíráte si dům a přemýšlíte čím topit? Co takhle dřevem?





Kupujete starší nemovitost? Nezapomeňte zkontrolovat otopný systém Kupujete starší nemovitost? Nezapomeňte zkontrolovat otopný systém



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy