Rekonstrukce bydlení? Není to levná záležitost, ale částečně může přispět stát

Rekonstrukce bydlení? Není to levná záležitost, ale částečně může přispět stát

Tisková zpráva

26.11.2021 - Udělat si to doma hezké, ale třeba taky zvýšit prodejní cenu nemovitosti a ušetřit na provozních nákladech. Existuje tisíc a jeden důvod, proč se pustit do rekonstrukce bydlení. A my pro vás máme ještě jeden k dobru. Na rekonstrukci, nebo její část, která bude dostatečně ekologická, můžete získat státní dotaci až 50 %. Ale pěkně popořadě…

Menší či větší rekonstrukce čeká každého z nás aspoň dvakrát, třikrát za život. Do přestavby nebo minimálně do drobnějších zásahů se zřejmě pustíte s každým stěhováním do vlastního. U starších nemovitostí to možná bude běh na delší trať, ale i když si pořídíte novostavbu, rekonstrukci časem neuniknete. Pokud to chceme mít doma hezké, jinak to zkrátka ani nejde. 

Průměrná životnost fasády rodinného domu je nejvýš pár desítek let. Podobně dlouhý "poločas rozpadu" mají interiéry (třeba u kuchyně a koupelny plus minus 20 let), o nábytku a elektronice nemluvě. Čas se prostě nedá zastavit.

A že se v Česku rekonstruuje ve velkém, dokládají veřejně dostupná data. Každý rok vydají stavební úřady povolení na rekonstrukce v celkovém objemu desítek miliard korun. Další kupu peněz spolykají menší renovace, které se nikam nahlašovat nemusí, protože svým rozsahem a povahou povolení ani nepotřebují.

Víte, že…
… u rekonstrukce bytového jádra (pokud nezasahujete do nosných příček), výměny podlah nebo při kompletní výměně zařízení v koupelně není stavební povolení potřeba? Na stavební úřad pro razítko naopak musíte, pokud zasahujete do nosných stěn svého bytu nebo domu, měníte způsob užívání stavby nebo upravujete vnějšek budovy. U hlučnějších a prašnějších prací zejména v bytě je ale vždy potřeba myslet na sousedy a včas je informovat. Dobré je vše zkonzultovat i se správcem domu nebo předsedou bytového družstva dle formy vlastnictví vašeho bytu.


Rekonstrukce bydlení

Kolik stojí rekonstrukce
Chcete se do toho vrhnout a rekonstruovat kuchyň, koupelnu nebo rovnou celý rodinný dům? Počítejte s tím, že když to vezmete z gruntu, každá místnost vás může vyjít i na statisíce korun. Vždy záleží na rozsahu, ale náklady se jednoduše nasčítají – za případné bourací a zednické práce, elektroinstalaci, odpad a rozvody nebo světla. Něco stojí i výmalba nebo nové podlahy. A ještě vyšší částky spolknou i opravy exteriéru jako izolace, fasáda, střecha nebo nová okna.

Pokud na to všechno nemáte dost peněz a nechcete čekat, až našetříte, nezbývá než alespoň část nákladů financovat úvěrem (https://www.hellobank.cz/pujcky/na-cokoliv/). Není se přitom za co stydět. Rekonstrukce bydlení je po koupi auta druhý nejčastější důvod, proč si Češi berou spotřebitelský úvěr. A celkem rozumný, protože třeba poctivě udělaná kuchyň vám bude sloužit ještě dlouho potom, co ji splatíte.

Navíc, část z takové investice se vám může časem vrátit. Za prvé, rekonstrukce zvyšuje hodnotu nemovitosti, pokud byste ji v budoucnu chtěli prodat nebo pronajmout. A za druhé, chytře provedenou rekonstrukcí zároveň ušetříte na provozních nákladech. Jeden dobrý důvod vedle druhého, proč na renovaci nešetřit za každou cenu a provést ji pořádně. Provizorní úpravy vás časem mohou doběhnout a ve výsledku za konečné řešení zaplatíte víc, než kdybyste vše udělali poctivě a za pomoci profesionální firmy hned na začátku.

Rekonstrukce bydlení

Chcete v rámci rekonstrukce měnit okna nebo kotel?
Dobrá zpráva pro majitele rodinných a bytových domů: Na ekologické a úsporné rekonstrukce (typicky jde o výměnu oken, zateplení fasády nebo výměnu zdroje tepla) vám můžete finančně přispět stát. A to tak, že velice štědře. Nová etapa dotačního programu Nová zelená úsporám, která se rozeběhla v říjnu 2021, má na energeticky úsporné renovace rozpočet 39 miliard korun.

Tak proč toho nevyužít? Díky programům, jako jsou Nová zelená úsporám nebo kotlíková dotace, si na část těchto peněz sáhnete i vy. Vrátit se vám může až 50 % vynaložených nákladů. Podrobné podmínky programu najdete na stránkách novazelenausporam.cz. A za peníze, které díky dotaci ušetříte, pak můžete rekonstruovat právě třeba kuchyň. Na tu totiž (zatím) žádná státní dotace vypsaná není.

Pokud přemýšlíte o rekonstrukci v podobě výměny oken, zateplení nebo třeba pořízení tepelného čerpadla, a nedostává se vám vlastních finančních prostředků, můžete zažádat o EKO půjčku od Hello bank! se zvýhodněným úrokem 3,5 % ročně, který banka garantuje všem. Dotaci, která vám přijde od státu zpětně, pak využijete třeba jako mimořádnou splátku. Bankéři Hello bank! vás navíc zdarma provedou procesem získávání dotace - od prvních konzultací projektu až po pomoc s podáním žádosti o dotaci.

odebírat zprávy