Navzdory růstu sazeb trhají objemy sjednaných hypoték rekordy

Navzdory růstu sazeb trhají objemy sjednaných hypoték rekordy

22.7.2021 - V červnu bylo podle dnes zveřejněných dat serveru hypoindex.cz poskytnuto 14 069 hypotečních úvěrů, což znamená meziroční nárůst o 84,6 %. Také celkový objem sjednaných hypotečních úvěrů meziročně vzrostl. Tentokrát o 112,3 % na 44,473 mld. Kč.

"Červnové objemy jsou stále ještě dozvukem extrémně silné poptávky v prvních 4-5 měsících letošního roku, kde velkou část úvěrů tvořily úvěry na refinancování dříve poskytnutých hypoték. V druhé polovině roku už budou objemy pravděpodobně nižší. To že se jedná o dříve rozjednané úvěry, které se nyní v červnu dopracovávaly, potvrzuje i reportovaná průměrná sazba 2,13 %. Nabídkové sazby v mezičase znatelně povyrostly a právě růst sazeb je jedním z faktorů, z kterých vyvozujeme, že poptávka se v druhé polovině částečně zmenší. Refinancování totiž už bude s vyššími sazbami méně atraktivní," říká Libor Vojta Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance.

V prvním pololetí letošního roku sjednaly banky hypoteční úvěry za rekordních 224 mld. Kč, což je podobný objem, jako se udělalo hypoték v letech 2016 a 2017 za celý rok. "Letošní celoroční produkci v tuto chvíli odhadujeme na zhruba 335 mld. Kč," říká Libor Vojta Ostatek.

Průměrná nabídková sazba stoupla na 2,42 %. Fincentrum Hypoindex je na 2,13 %
Červen přinesl další růst úrokových sazeb hypoték. Své sazby zvýšila Air Bank, Fio banka, Moneta Money Bank, Česká spořitelna, Hypoteční banka, ČSOB, UniCredit Bank, Sberbank, Komerční banka, Equa Bank a banka Creditas. Průměrná nabídková úroková sazba hypoték do 70 % LTV měřená indexem GOFI 70 vzrostla v červnu meziměsíčně o 11 setin procentního bodu na 2,42 %.

Růst úrokových sazeb nyní potvrdila i čísla hypoindexu. Průměrná úroková sazba v červnu sjednaných hypoték vzrostla oproti květnu o 7 setin procentního bodu na 2,13 %, což je však hluboko pod průměrem nabídkových sazeb.

"Rozdíl mezi průměrem nabídkových a realizačních sazeb vyplývá z doby nutné pro   schvalování hypoték. Realizační sazby na úroveň nabídkových sazeb dorostou v následujících měsících," říká Libor Vojta Ostatek.

Úvěry na bydlení objemy hypoték
Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

11 ze 13 bank zdražilo hypotéky. Průměrná úroková sazba stoupá k 2,5 % 11 ze 13 bank zdražilo hypotéky. Průměrná úroková sazba stoupá k 2,5 %





Hypotéky se sazbou pod 2 procenty jsou již minulostí Hypotéky se sazbou pod 2 procenty jsou již minulostí






Neřešený dluh vás může připravit o hypotéku Neřešený dluh vás může připravit o hypotéku





Stane se nájemní bydlení novým standardem? Stane se nájemní bydlení novým standardem?





Hypoteční úrokové dno je definitivně za námi Hypoteční úrokové dno je definitivně za námi



 

Luboš Svačina

odebírat zprávy