Chaty a chalupy na prodej se staly v Jeseníkách nedostatkovým zbožím

Chaty a chalupy na prodej se staly v Jeseníkách nedostatkovým zbožím

21.7.2021 - Už vás nebaví trávit celý týden v bytě? Hledáte možnosti, kam se přesunout alespoň na víkend anebo se chcete do hor přestěhovat na trvalo? Důvodů "proč" existují desítky, rozhodnutí je ale pouze jedno. A pokud jej učiníte, pečlivě vybírejte. Jestli ovšem bude ještě z čeho…

Nejen trh s byty a rodinnými domy, ale také s rekreačními objekty se za poslední dva roky výrazně změnil. Již před příchodem pandemie se staly české chaty a chalupy středem zájmu mnoha českých rodin. Pandemie ovšem zájem o rekreační objekty výrazně ovlivnila. Zákazy vycházení, obavy z nákazy, chuť vyměnit roušku a čerstvý vzduch zvedl v realitních kancelářích poptávku právě po rekreačních objektech.

Realitní makléři napříč Českou republikou aktuálně neřeší ani tak problém, komu nabízenou chatu či chalupu prodat, ale jak získat další nemovitostí podobného typu do nabídky. Své o tom ví například Vendula Haltofová se šumperské společnosti Reality Motýl: "Poptávka je vysoká. Důkazem velkého zájmu kupujících po rekreačních objektech je například chalupa, kterou jsme prodali do týdne."

Zvýšenou poptávku potvrzuje také Radek Svítil z realitní kanceláře Agent real, a dodává: "V posledních letech se v Jeseníkách výrazně investovalo do turismu. Výrazně zde investují kupující z Brna, Olomouce a okolí, pro které jsou Jeseníky dostupnější a levnější než třeba Krkonoše. Před dvěma lety jsme např. prodali chalupu v Nových Losinách ve velmi špatném stavu, s malým, ne moc šťastně situovaným pozemkem, ovšem v zajímavé lokalitě nedaleko sjezdovek. Investor byl z Prostějova. Před 10 lety by byla cena poloviční…"

Vysoká poptávka se ovšem netýká pouze rekreačních objektů. Realitní makléři evidují také stále větší zájem po bytech v menších obcích s dobrou dostupností k lyžařským sjezdovkám a vlekům. "Nedávno jsme prodávali byt v obci Jindřichov. V roce 2020 se dal tento byt pořídit za cca 400 000 Kč. Teď jej kupují klienti z jižních Čech za účelem rekreace. Byt si spraví a berou jej jako apartmán. A aktuální cena… 850 000 Kč." upřesňuje Vendula Haltofová.

Podle Radka Svítila byly Jeseníky dlouhou dobu stranou zájmu. To se ovšem v posledních letech výrazně změnilo. Oslovení realitní makléři se shodují, že zájemci počítají většinou s využitím pro sebe a pro širší rodinu, popřípadě i ke krátkodobému pronájmu, jehož výnos pokryje minimálně náklady na údržbu.

A o dalším vývoji poptávky po rekreačních objektech nejen v Jeseníkách rozhodnou opět kupující a jejich ochota akceptovat aktuální ceny. Stále ovšem platí, že je potřeba vybírat nemovitost s rozvahou a v případě rekreačních objektů počítat s finančně náročnými úpravami. Vždyť mnoho chat a chalup vzniklo v minulém století svépomocí.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Ceny nemovitostí na Vysočině dosáhly historického maxima Ceny nemovitostí na Vysočině dosáhly historického maxima





Jak udělat z chaty rodinný dům Jak udělat z chaty rodinný dům






Chataření se vrátilo do módy. Ceny rekreačních objektů stále rostou Chataření se vrátilo do módy. Ceny rekreačních objektů stále rostou






O chaty a chalupy je enormní zájem. Nabídka je nedostačující, zájemci si musí připlatit O chaty a chalupy je enormní zájem. Nabídka je nedostačující, zájemci si musí připlatit





https://www.realitymorava.cz/realitni-zpravodaj/2014-o-chaty-a-chalupy-je-enormni-zajem-nabidka-je-nedostacujici-zajemci-si-musi-priplatit Na co si dát pozor při koupi chaty?



 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy