Prodat či neprodat? Co s domem, v kterém nebydlíte

Prodat či neprodat? Co s domem, v kterém nebydlíte

5.7.2021 - Zdědit nemovitost může znamenat pro někoho skvělou příležitost. V jiných případech může přinést zbytečnou námahu a finanční ztrátu. Záleží na stavu, v němž nemovitost je, a také na lokalitě, v níž se nachází.

Zisk nebo ztráta? Záleží na stavu nemovitosti
Jestliže je nemovitost v dobrém stavu a v žádané lokalitě, není to žádný problém. Ideální způsob je po mírných opravách ji dát k pronájmu, eventuálně se do ní nastěhovat. Pronájem bude přinášet pravidelný zisk. V případě, že vlastník zatím bydlel v pronájmu nebo v horším bytě, představuje taková nemovitost příležitost k vlastnímu bydlení.

Nemovitost ve špatném stavu může však být spíš danajským darem, než důvodem k radosti. Pokud zdědíte dům či chatu, která vyžaduje finančně náročné opravy, či dokonce celkovou rekonstrukci, je třeba zvážit reálné možnosti a promyslet, co vše vás do budoucna čeká.

Co s chátrající nemovitostí
Jestliže jste nemovitost zdědili, spadl na vás problém vašich předků, který musíte vyřešit. Je někdy složité rozhodnout o prodeji nemovitosti, v níž jste třeba s prarodiči trávili prázdniny, nebo se tam dokonce narodili. Na druhou stranu, není lepším řešením, než nechat nemovitost chátrat, ji prodat, a tak jí zajistit šanci na nový život?

Jestliže zvažujete nemovitost zrekonstruovat a pronajímat, je třeba pečlivě zkalkulovat náročnost investice a její návratnost
V prvé řadě je nutné nechat technický stav posoudit odborníky z oblasti stavebnictví. Dále bude třeba počítat s náklady na projekt rekonstrukce a provést ji tak, aby splňovala současné standardy bydlení, včetně nízké energetické náročnosti. Počítejte s tím, že předběžná kalkulace bude spíše tak na polovině, maximálně na dvou třetinách ceny, kterou budete muset později zaplatit. Ceny stavebních prací i materiálů se totiž průběžně zvyšují. Navíc se ve staré neudržované nemovitosti vždy objeví nějaká skrytá vada, která rekonstrukci zdraží a prodlouží.

Financování nemusí být jednoduché
V případě rozsáhlejší rekonstrukce takové nemovitosti může být složité zajistit také její financování. Pokud třeba již máte hypotéku na vlastní byt, bude k tomu přihlížet banka při posuzování dalšího úvěru. Schopnost splácet dva úvěry najednou pak už nemusí být ve vašich možnostech.

I kdybyste chtěli nemovitost pronajímat, bude třeba banku přesvědčit, aby tento argument přijala, a dokladovat, že dosažení kalkulovaných výnosů je v dané lokalitě a v daném čase reálné.

Druhým problémem může být zajištění úvěru. Pokud není nemovitost v dobrém stavu, nemusí bance stačit jako předmět zástavy. Lze předpokládat, že bude třeba úvěr dozajistit jiným způsobem. A to může nejen proces poskytnutí úvěru zkomplikovat, ale často se může promítnout i do vyšší úrokové sazby. Nebo na něj kvůli nemožnosti zajistit jej jinou nemovitostí nebo jiným způsobem nedosáhnete vůbec.

Je-li stavba opravdu ve špatném stavu a nepotřebujete ji akutně k vlastnímu bydlení, doporučují realitní odborníci spíš nemovitost prodat, dokud je o ni zájem. A to v současné době na tuzemském trhu je. Pokud tak neučiníte, znamená to alespoň průběžně investovat do údržby nemovitosti, jejíž stav se bude spíš horšit.

Stará neudržovaná nemovitost znamená značné investice na rekonstrukci a značné náklady na provoz. Pokud navíc leží v neatraktivní lokalitě, její prodej nemusí ani v budoucnu přinést vložené prostředky zpět. Prodej v době, kdy je o tuzemské nemovitosti zájem, je proto nejlepším řešením.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Máte více nemovitostí a dětí? Rozdělte svůj majetek včas Máte více nemovitostí a dětí? Rozdělte svůj majetek včas





Darování nemovitosti dětem. Kdy je možné vrácení daru? Darování nemovitosti dětem. Kdy je možné vrácení daru?





Bojíte se, že vás děti z prvního manželství vašeho manžela vyženou z domu? Jak tomu zabránit Bojíte se, že vás děti z prvního manželství vašeho manžela vyženou z domu? Jak tomu zabránit





Darování nemovitosti s příkazem omezuje dispoziční práva vlastníka Darování nemovitosti s příkazem omezuje dispoziční práva vlastníka






Jak darovat nemovitost? Jak darovat nemovitost?



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy