Stane se nájemní bydlení novým standardem?

Stane se nájemní bydlení novým standardem?

17.5.2021 - Ceny rodinných domů a bytů stále stoupají. Ačkoli se ještě před rokem zdálo, že se růst cen zastaví, není tomu tak. Externí vlivy, mezi něž patří především ceny materiálů a dalších vstupních produktů, jakož i stálý zájem o vlastnické bydlení, ženou ceny stále nahoru. Donedávna to byly i nízké úrokové sazby z hypoték. Ty však začaly minulý měsíc stoupat, a tak se vlastnické bydlení stává pro rostoucí skupinu domácností méně dostupné.

V Česku bydlí v nájemních bytech podle Českého statistického úřadu jen necelá čtvrtina lidí (22 %), v Rakousku či Německu je procento nájemníků v bytech více než dvojnásobné (v Rakousku 44,3 %, v Německu 48,1 %). Česká republika je tak v podílu nájemníků ve srovnání s ostatními členskými státy až na 17. místě.

Tato situace však zřejmě v nejbližších letech dozná výrazných změn. Důvodem budou jak hůře dostupné hypotéky, tak i jiný hodnotový žebříček mileniálů, kteří upřednostňují zážitky před ukládáním financí do materiálních hodnot. Zřejmě se do nájemních bytů vrátí i rodiny s dětmi nebo část seniorů, kteří budou hledat malé byty v dobré lokalitě, aniž by do nich museli investovat úspory.

Developeři reagují na novou poptávku. Dosud developeři stavěli byty a domy s tím, že... Kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní BEZPLATNĚ STÁHNOUT

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy