Každá čtvrtá nemovitost je koupena z investičních důvodů

Každá čtvrtá nemovitost je koupena z investičních důvodů

12.4.2021 - V době krize jsou populárním investičním nástrojem právě nemovitosti. Podle developerů se spekulativní nákupy nemovitostí zvýšily o 23 %. V průměru je každá čtvrtá nemovitost koupena z investičních důvodů a je opět prodána za čtyři roky. Osm z deseti takových zákazníků jsou Češi. Vyplývá to ze Studie developerských společností H1/2021 zpracované analytickou společností CEEC Research s.r.o.

Vliv koronakrize na spekulativní či investiční nákupy nemovitostí vnímá více než třetina dotázaných developerů (37 %). Částečný vliv pociťuje další třetina oslovených (30 %). Zbylých 33 % vliv koronakrize na investiční nákupy nemovitostí nevnímá. Devět z deseti dotázaných developerů (90 %) uvádí, že se spekulativní nákupy jejich nemovitostí zvýšily, a to v průměru o 23 %. Zbylých 10 % uvádí, že se tyto nákupy naopak snížily, a to v průměru o 63 %.

Vyšší zájem o investici do nemovitostí potvrzuje také Jan Řežáb, zakladatel a majitel společnosti JRD Development s.r.o.: "Záleží na tom, co považujete za spekulativní nákup. Pokud je řeč o investičních nemovitostech, pak je pravdou, že koronakrize zvýšila podíl nákupů nemovitostí právě za účelem investice. Např. u projektů typu Bohdalecké kvarteto se podíl investičních bytů aktuálně pohybuje mezi 25 až 30 %. Evidujeme rovněž zvýšený zájem institucionálních investorů, kteří umí vhodně zkombinovat nízkou míru rizika s vysokým zhodnocením investice."

Dle oslovených developerů je v průměru 24 % vše jejich nemovitostí nakupováno s investičním či spekulativním záměrem. Z těchto zákazníků tvoří většinu Češi (79 %), zbylých 21 % tvoří zahraniční zákazníci. V průměru jsou tyto nemovitosti majiteli prodávány po čtyřech letech.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

U investic do nemovitostí je opatrnost na místě U investic do nemovitostí je opatrnost na místě






V čem bude realitní rok 2021 jiný než rok 2020? V čem bude realitní rok 2021 jiný než rok 2020?





Velkou poptávku po brněnských nemovitostech nezastavila ani pandemie Velkou poptávku po brněnských nemovitostech nezastavila ani pandemie





Vyplatí se dlouhodobé vlastnictví nemovitosti? Vyplatí se dlouhodobé vlastnictví nemovitosti?





Byt jako investice. Kterým kategoriím se raději vyhnout? Byt jako investice. Kterým kategoriím se raději vyhnout?



 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy