Na co si dát pozor, když kupujete dřevostavbu?

Na co si dát pozor, když kupujete dřevostavbu?

6.4.2021 - Dřevostavba je v mnoha ohledech jiný typ stavby než klasická stavba zděná. Při koupi je třeba ověřit si některé skutečnosti a umět se zeptat na ty správné konkrétní věci. Podstatné bude, zda kupujete dřevostavbu starší, nebo novou, postavenou v pasivním standardu.

Staré chaty a montované dřevostavby
Sruby a chaty, které se stavěly již od první poloviny minulého století, měly spíše rekreační účel. Na chatu se jezdilo zásadně v létě, a proto to byly stavby jednoduché, kde se neřešily úniky tepla. Při špatném počasí zvládla chatu vytopit malá kamna, na podzim se chata tzv. zazimovala a používat se začala další jaro. Postupem času se některé chaty začaly využívat celoročně, a tak byly přestavovány, přistavovány o koupelny, a také zateplovány. Pokud je zateplení provedeno kvalitně, může jít o domy, které vydrží mnoho dalších desetiletí.

V šedesátých až osmdesátých letech pak nastala rychlá výstavba levných montovaných dřevostaveb, které však měly mnoho konstrukčních nedostatků. Tloušťka stěn byla relativně malá a jejich největší slabinou byla zcela nedostatečná či nefunkční tepelná izolace. Okny a špatně zateplenými stěnami z těchto staveb uniká až 75 % tepla. Ve skladbě stěny většinou chybí parotěsná fólie, nebo bývá poškozená. Pak se ve stěnách může tvořit kondenzát, který vytváří příznivé prostředí pro tvorbu plísní. Tento kondenzát navíc narušuje statickou nosnost konstrukce a napomáhá degradaci materiálu.

Důležité informace
Životnost dřevostaveb může být i staletí. Je však třeba je dobře chránit proti vlhkosti, která umožňuje život dřevokazných hub nebo hmyzu. Nízká vlhkost v konstrukci je tedy nejdůležitějším předpokladem dlouhé životnosti.

Ptejte se, z čeho se skládá konstrukce domu. Zda je použita parotěsná fólie či není. Ovšem počítejte s tím, že u montovaných dřevostaveb nelze kvůli sendvičové skladbě stěny překontrolovat stav konstrukce a následky se mohou projevit až po několika letech.

Pokud se časem projeví, že parotěsná fólie je nefunkční, bude dům čekat celková rekonstrukce, včetně výměny nosných částí, dezinfekce a vysušení stěnových meziprostor. Následovat bude montáž nové izolace, zateplovacího systému a exteriérové opláštění.

Je otázkou, zda finanční náročnost takové rekonstrukce nedosáhne hodnoty nového domu. Stává se, že se nakonec nový majitel rozhodne dům zbourat a nechá si postavit nový.

Nová dřevostavba
Dřevostavby budované v tomto století, se mohou také značně lišit. I při respektování moderních technologií a požadavků na kvalitní zateplení je až od letošního roku třeba stavět pouze nízkoenergetické domy. Navíc mnoho dřevostaveb, postavených v minulých třech desetiletích nemusí splňovat představy o moderním a kvalitním bydlení.

Nejdůležitější je samozřejmě konstrukce stavby. Pouze kvalitně provedená stavba odolá vlhkosti. Jinak kupujícího čekají podobné potíže jako v případě staré chaty. Důležitý je materiál. Dům z masivních dřevěných panelů má zcela jinou schopnost akumulovat teplo, nežli stavba sloupkové konstrukce vyplněná izolací.

Někdy je v dřevostavbách podceněna akustika. U levných dřevostaveb také nelze počítat s kvalitním vybavením. Většinou jsou použita nejběžnější plastová okna a dveře i levná sanita a další zařízení. Pokud jsou navíc okna malá a vy byste si představovali více světla v interiéru, nemusí to konstrukce umožnit. Pak může být problém vsadit nová okna či zbourat příčky a otevřít vnitřní prostor tak, jak je v současné době zvykem.

K domům stavěným v posledních desetiletích existuje stavební dokumentace, z níž lze veškeré potřebné údaje o konstrukci dřevostavby zjistit. To bývá problémem u starých dřevostaveb, které navíc třeba několikrát změnily majitele. Proto je třeba již při koupi zvážit, zda bude stačit rekonstrukce, či zda vlastně kupujete pěkný pozemek pro novou stavbu. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Nový trend - aktivní dům. Čím se liší od pasivního? Nový trend - aktivní dům. Čím se liší od pasivního?





Nízkoenergetický rodinný dům. Od roku 2020 jiný nepostavíte Nízkoenergetický rodinný dům. Od roku 2020 jiný nepostavíte





Srub nebo roubenka? Srub nebo roubenka? Dřevěné stavby jsou stále populárnější





Dřevostavby jsou stále populární Dřevostavby jsou stále populární





Stavba pasivního domu vyžaduje precizní návrh Stavba pasivního domu vyžaduje precizní návrh



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy