Na Jižní Moravě chybí stavební pozemky

Na Jižní Moravě chybí stavební pozemky

10.2.2021 - Jižní Morava patří dlouhodobě k vyhledávaným lokalitám nejen pro bydlení, ale také k rekreaci. Mnohé návštěvníky česko-rakouského pohraničí natolik oslovila místní příroda a atmosféra, že se zde následně rozhodli pro pořízení vlastní nemovitosti. Místní realitní makléři se tak stále častěji setkávají se zájemci ze vzdálenějších míst České republiky. Kromě slunného počasí a dobrého vína je výhodou Jižní Moravy také dobrá dopravní dostupnost nejen do nedalekého Brna, ale také do Vídně či Bratislavy. Bohužel, to nejcennější, stavební pozemky, jsou stále nedostatkové zboží.

Najít v nabídkách místních realitních kanceláří pěkný rodinný dům na prodej, stavební pozemek či byt za dobrou cenu, je stále těžší. Dlouhodobě platí, že je poptávka větší než nabídka a vše nasvědčuje tomu, že to tak bude i v dalších letech. Lucie Pavlíčková z realitní kanceláře Real Inspire s.r.o. k tomu dodává: "Za rok 2020 eviduji v Mikulově enormní nárůst poptávky po bydlení oproti předcházejícím dvěma letům, a zatím tento trend stále přetrvává."

Aktuální situace se netýká pouze Mikulova a okolních obcí. "V regionu Hodonínska a Břeclavska jsme zaznamenali výrazný nárůst poptávky po koupi bytů i rodinných domů. Navzdory některým pesimistickým scénářům v souvislosti s koronavirovou situací, tak nedošlo ke stagnaci či dokonce ke snížení cen. Naopak pozorujeme výrazný nárůst cen i v našem regionu," doplňuje své zkušenosti Michal Poláček z hodonínské realitní kanceláře Readymat Realitní s.r.o.

Stále více zájemců vyhledává také stavební pozemky pro individuální výstavbu, a to jak pro trvalé bydlení, tak i k rekreaci. Připravit se ovšem musí na vyšší ceny. V Mikulově se aktuálně připravuje k prodeji 85 zasíťovaných parcel. Podle Lucie Pavlíčkové, která má projekt na starosti, se v roce 2018 prodával m2 za 1 800 Kč. "V roce 2020 už jsme prodávali v cenách okolo 2 800 Kč a pro budoucí stavební parcely plánujeme ceny kolem 3 500 Kč/m2. Poptávka je enormní."

Stejný růst cen stavebních pozemků zaznamenal v minulých letech také Michal Poláček, který říká: "Kategorie stavebních pozemků je dlouhodobě nejžádanější a je hlavně specifická tím, že klienti ani tak neřeší cenu za 1 metr čtvereční, ale spíše je zajímá, kolik musí celkem za pozemek zaplatit. V roce 2020 došlo ke zvýšení cen, odhaduji to na 10 % p.a. Běžně se dnes setkáváme s cenou 3 000 Kč až 4 000 Kč za 1 m2 zasíťovaného pozemku.“

Ne všechny nemovitosti se ovšem ihned prodají
Úspěšný prodej je velmi často otázkou správného nastavení kupní ceny. "V Mikulově je stále velká poptávka, ale neprodává se cokoliv. V nabídce je mnoho nadhodnocených nemovitostí, které se v nabídkách realitních kanceláří drží. Oproti tomu kvalitní a tržně oceněné nemovitosti, kterých je velmi málo, jsou prodané prakticky ihned,“ dodává Lucie Pavlíčková. Zájemci již nekupují tak emočně jako dříve, ale pokud je to jen trochu možné, porovnají více nabídek a až poté se rozhodnou.

Také podle Michala Poláčka má zásadní vliv na cenu nemovitosti převis poptávky nad nabídkou. "Smiřme se s tím, že levné ceny nemovitostí se už nevrátí a spíše se dívejme na hodnotu nemovitostí s výhledem do budoucna, ta dozajista ještě poroste," upřesňuje Michal Poláček a dodává: "Koho by napadlo před 10 lety, že se budou starší třípokojové panelové byty v Hodoníně prodávat za 3 miliony korun? Pokud bychom měli reálně očekávat snížení cen nemovitostí, tak by se musely zásadně změnit tyto parametry: proces povolování nových staveb, tzn. změna stavebního zákona, výrazné zvýšení úrokových sazeb u hypoték, déle trvající hospodářská krize s dopadem na nezaměstnanost, motivační důchodová reforma, reforma majetkových daní (např. daň z prázdných neobydlených nemovitostí) apod." To může být ovšem v řádu let.

Pokud by se dlouhodobě stavební pozemky hůře prodávaly mohlo by dojít k jejich zlevnění. To by ovšem musela být vyšší nabídka na poptávkou. Zatím totiž platilo, že se sice příliš drahé pozemky nemusely prodat ihned, jakmile se dostaly do nabídky, ale pak stejně "čas cenu dohnal" a ti, kteří na prodej nespěchali, se vyšší ceny nakonec dočkali.

Stejně jako na Jižní Moravě, tak i kdekoliv jinde platí, že pěkné stavební pozemky v atraktivních lokalitách na ceně netratí. K růstu jejich cen dopomáhá skutečnost, že pozemků ubývá.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Vinařské oblasti stále táhnouVinařské oblasti stále táhnou





Moderní architektura v typické vinařské oblasti. Oáza pro náročnéModerní architektura v typické vinařské oblasti. Oáza pro náročné





https://www.realitymorava.cz/realitni-zpravodaj/1525-poptavka-po-orne-pude-zveda-jeji-ceny-slovacko-neni-vyjimkouPoptávka po orné půdě zvedá její ceny. Slovácko není výjimkou





Na Znojemsku je nedostatek nemovitostí k prodejiNa Znojemsku je nedostatek nemovitostí k prodeji





Na Jižní Moravě se místy zvedly ceny nemovitostí až o čtvrtinuNa Jižní Moravě se místy zvedly ceny nemovitostí až o čtvrtinu


 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy