Průměrná cena bytů v listopadu mírně klesla. Blíží se změna trendu?

Průměrná cena bytů v listopadu mírně klesla. Blíží se změna trendu?

15.12.2020 - Ceny bytů přestaly v listopadu po dlouhé době růst. Podle aktuálních dat portálu realityčechy.cz a realitymorava.cz klesla v listopadu průměrná nabídková cena bytů z říjnových 3,76 mil. Kč na 3,75 mil. Kč. V meziročním srovnání však ceny bytů i nadále rostly o 12 %.

Listopadová meziměsíční stagnace je tedy spíše jen krátkodobý stav, z kterého nelze usuzovat na změnu trendu. Z dlouhodobého pohledu meziroční tempo růstu cen v roce 2020 spíše rostlo, jak ilustruje následující graf. A bohužel ani v příštím roce zásadnější korekci nejspíše nedojde.

Pro mnoho lidí je totiž nemovitost stále nejlepší možnou investicí. I kdyby totiž ke korekci došlo, tak z dlouhodobého hlediska lze předpokládat, že budou ceny vlastního bydlení opět na vzestupu. Češi totiž stále preferují vlastní bydlení nad nájemním a počty nově zahájených developerských projektů jsou nižší, než aktuální poptávka.

Mezirocni zmena nabidkovych cen bytu

Nízké úrokové sazby přehřívají trh
Pro ceny nemovitostí byla a je vždy klíčová situace domácností a to zda je na trhu dostatečná nabídka dostupných nemovitostí ke koupi. Nicméně v letošním roce poptávku a tím i růst cen nemovitostí akceleruje spekulativní poptávka, kterou silně povzbudilo zrušení daně z nabytí

"Výnosy ostatních aktiv jsou nízké nebo nejisté, lidé s volnými prostředky tedy investují do nemovitostí, což tlačí jejich ceny vzhůru. Spolu s tím dochází ke zhoršování dostupnosti bydlení. To pak znamená přesun části poptávky po bydlení do sektoru nájemního bydlení, což s sebou přináší nárůst nájemného a to zase zpětně povzbuzuje spekulativní poptávku, čímž se kruh uzavírá," říká Libor Vojta Ostatek, ředitel společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení. 

Vzhledem k silné poptávce a chybějící nabídce bohužel nelze nejspíše ani v roce 2021 očekávat zásadní cenovou korekci. A to i navzdory poklesu příjmů českých domácností plynoucího z protikoronavirových opatření. Na trhu je stále velká skupina poptávajících, jejichž finanční situaci zmíněná opatření zatím nijak nezasáhla a hledají zhodnocení pro své volné peníze, nebo naopak v pořízení vlastního bydlení spatřují jistotu v současném nejistém prostředí.

K určité změně by mohlo dojít u cenově nadstandardního bydlení, kde letos zájem akceleroval efekt snížení limitu odpočtu zaplacených úroků z úvěru od základu daně z příjmu, který od příštího roku klesne na polovinu (150 000 Kč/rok). 

Pokles hypotečních sazeb pracuje proti růstu cen nemovitostí
Z pohledu dostupnosti bydlení jsou klíčové ceny nemovitostí a příjmy českých domácností. Většina domácností však při pořízení nemovitosti chtě nechtě využívá úvěrové financování a z tohoto pohledu úroveň dostupnost bydlení ovlivňuje také cena úvěrového financování a ochota bank a stavebních spořitelen půjčovat.

Ač ceny bytů rostou, pokles hypotečních sazeb pomáhá brzdit zhoršování dostupnosti bydlení. Index dostupnosti bydlení v listopadu meziměsíčně dokonce klesl o 0,4 p.b. na 44,6 %. Stále však platí, že index zůstává na celorepublikovém průměru nad 40 %, což obecně značí nepříliš dobré podmínky pro pořízení bydlení.

Index dostupnosti bydleni 2020 11

Z pohledu regionů je situace o něco příznivější. Celorepublikový průměr je totiž částečně zkreslen daty z Prahy, kde index dostupnosti bydlení aktuálně dosahuje 69,5 %. Ale oproti loňsku je nyní index o 5 procentních bodů níže. Aktuální hodnoty indexů dostupnosti bydlení v jednotlivých krajích ilustruje následující graf, z kterého je patrné, že mediánově se index v regionech pohybuje okolo 36 %, což je výrazně níže, než jaký je celorepublikový průměr.

Index dostupnosti bydlení kraje 2020 11

Růst cen bytů v roce 2020 zrychlil. Tempo bylo nejvyšší za posledních 10 letZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Růst cen bytů v roce 2020 zrychlil. Tempo bylo nejvyšší za posledních 10 let




Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Investovat do nemovitosti nyní, nebo raději počkat?




Co vše může ovlivnit čistý výnos nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Co vše může ovlivnit čistý výnos nemovitosti




Ceny nových bytů na pražském trhu stále rostouZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Ceny nových bytů na pražském trhu stále rostou





Sazby hypoték opět klesly pod 2 procentaZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Sazby hypoték opět klesly pod 2 procenta


 

Luboš Svačina

odebírat zprávy