Jak vyzrát na módu v oblasti bydlení

Jak vyzrát na módu v oblasti bydlení

30.11.2020 - Když se řekne móda, většina lidí si slovo spojí s oblečením, obutím, případně trendy v oblasti účesů, líčení či kosmetiky. Ale bydlení má také svoje módní trendy. Jednou je módní bydlet na okraji města v nové čtvrti, podruhé v přímém centru blízko nakupování a zábavy. Své bydlení však módě nepřizpůsobíte tak lehce, jako účes.

Jestliže si vybíráte nový prostor k bydlení, myslete na to, zda se vám tam bude líbit nejen za rok, ale třeba za deset či dvacet let. Koupě bytu či domu je investicí do budoucna. Málokdo se rád stěhuje. Domov bývá místem, kde chceme zakotvit a najít čas pro sebe, svou rodinu a koníčky. Proto je dobré při výběru bydlení nemyslet na současnou módu, ale také na to, jak si představujete svůj život v budoucnosti.

Lokalita
Důležitým hlediskem při výběru bydlení je lokalita. Bydlet v centru velkého města, a přitom toužit trávit volný čas na zahrádce pěstováním květin nebo ovoce je již od počátku v rozporu s vašimi zájmy.

Lokalita se většinou vybírá právě podle potřeb a zájmů obyvatel budoucí domácnosti. Jestliže plánujete děti, bude vás zajímat, zda jsou nablízku školky, školy a organizace poskytující volnočasové aktivity. Ale proto ještě nemusíte bydlet na rušné hlavní třídě. I menší města a obce dnes nabízejí kvalitní a dostupné služby.

Jejich výhodou pak může být sousedská vzájemnost. Na jednu stranu se říká, že "sousedé si koukají do oken", na druhou stranu se lidé snadněji seznámí a kreativní osobnosti mohou v menší obci snadněji uplatnit své nápady v oblasti komunitního či kulturního vyžití.

Jestliže jako rodina preferujete město, společenský život, navštěvujete kulturní a sportovní akce, máte v místě třeba i rodinné zázemí a přátele, budete vybírat nový domov ve velkém městě. Tam se více než jinde hledí na módní trendy. Avšak právě ve městě vás musí zajímat, jak se bude daná lokalita rozvíjet v budoucnu. Developerský projekt může slibovat klidnou lokalitu. Ale nepovede tudy časem větší dopravní komunikace? Jak moc se v okolí bude stavět? Ptejte se a hledejte odpovědi nejen u prodejce bytu. Ale také například v odborech územního rozvoje a u dalších odborníků.

Architektura stavby
V případě nových projektů je v řadě lokalit z čeho vybírat. Architekti se předhánějí v nápadech, ale opravdu je pro vás důležité mít nekrytou terasu o rozloze 100m2? V létě bude určitě atraktivní. Už si představujete, jak ji zaplníte rostlinami, vířivkou a budete relaxovat v pohodlném houpacím křesle. Ale zvažte, kolik měsíců v roce ji v našem zeměpisném pásmu využijete.

Nebylo by lepší investovat do stavby, která není tak opulentní, ale dbá více třeba na uspořádání vnitřních prostor? V některých projektech se podceňují často například hospodářské místnosti. A tak nakonec zjistíte, že sice máte velkou terasu, ale bytu chybí pořádná komora, šatna, prádelna či spíž.

Starší domy mají svůj genius loci. V centrech velkých měst vás uchvátí mramorové schody a obložení, vitráže v oknech, kované zábradlí na schodišti. V malých obcích potkáte domečky jako z pohádky. Jestliže vás uchvacuje architektura minulých století, pozorně si zkontrolujte technický stav budovy. Opravy mohou být natolik náročné, že by bylo možná lepší postavit nový dům.

Interiér
Ušetříte, pokud si zařízení interiéru dobře promyslíte. Dejte přednost nadčasovým materiálům, jako jsou dřevo, beton, sklo a kov. Dřevo lze použít na obložení stěn a dosáhnete naprosto odlišného výsledku, než u stěrky z pohledového betonu.

Módní trendy do bytu dostanete nejlépe prostřednictvím dekorací, malých zařizovacích předmětů a barev. Stačí vyměnit závěs, křeslo, lampu, koberec, použít velkoformátovou tapetu a byt získá naprosto jiný charakter. Nechte si poradit od designérů, prolistujte módní časopisy o bydlení, ale hlavně myslete na sebe. Vy budete v bytě bydlet a právě vy se tam musíte cítit nejlépe.

Zájem o exkluzivní nemovitosti stále stoupáZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Zájem o exkluzivní nemovitosti stále stoupá




Poloha výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti.Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Poloha výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti




Proč spolupracovat s architektemZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Proč spolupracovat s architektem




Nízkoenergetické domy jsou moderním trendemZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Nízkoenergetické domy jsou moderním trendem




Prodáváte nemovitost? Využijte home staging!Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Prodáváte nemovitost? Využijte home staging


 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy