Je lepší koupit dům nebo byt?

Je lepší koupit dům nebo byt?

Tisková zpráva

21.7.2020 - Při rozhodování vemte v potaz to, jak vypadá váš každodenní život a co plánujete do budoucna. Dejte přednost správnému výběru lokality, teprve potom se rozhodněte pro tu správnou nemovitost.

Vidina domu s velkou zahradou láka dnes nejednu rodinu. O to více poté, co jsme všichni zažili nucenou izolaci kvůli pandemii nového koronaviru. Lidé s malými dětmi už po pár týdnech pobytu doma sháněli na internetu pronájmy různých chatek či chalup, aby se mohli na těch pár měsíců uchýlit někam do přírody. Dlouhodobý pobyt v bytě, mnohdy bez terasy či balkonu, se pro ně a jejich děti stal utrpením.

Je ale dům opravdu to, co chcete z dlouhodobého hlediska? Nebyl by pro vás přece jenom lepší byt? Pokud momentálně stojíte na rozcestí, přečtěte si naše postřehy, které vám pomohou při rozhodování.

Poloha a okolí je rozhodující
První, nad čím se zamyslete, je, kde chcete vlastně bydlet. Ve městě, na maloměstě, na vesnici či v satelitu? Zvládnete dojíždění nebo naopak nebude vám vadit ruch většího města?

Určitě se nenechte zlákat vidinou domu za každou cenu. Pokud neseženete vhodný dům ve vámi vybrané lokalitě, je dost dobře možné, že skončíte někde za městem. Síce ve vlastním domě, ale někde, kde zatím není žádná občanská vybavenost, a kde bude auto vaším každodenním parťákem na cestách do a z práce, školky, školky, zájmových kroužků...

Na druhou stranu, řada lidí zase snívá o bytě v samém centru města i za cenu toho, že si koupí malý byt ve starším domě. Po pár letech se pak musí stěhovat, protože je omezuje velikost bytu, malý nebo neexistující venkovní prostor, někdy dokonce hluk a špína.

Pokud se nechcete v nejbližších letech znovu stěhovat, vyberte si takovou lokalitu, která pro vás bude přijatelná i v delším časovém období. Každý má jiný životní styl, každý chce tedy něco jiného. Pokud máte flexibilní pracovní dobu nebo chcete vzdělávat děti doma, bydlení v domě za městem pro vás asi problém nebude. Pokud nechcete trávit čas zbytečným dojížděním, chcete mít vše při ruce, víkendy trávíte na výletech, asi pro vás bude lepší byt. Problém se zahradou pak může vyřešit byt s velkou terasou nebo přízemním bytem s předzahrádkou.

K jaké nemovitosti se dostanete rychleji?
Pokud si vyberete starší byt a máte vyřešené finance, není problém koupit byt v podstatě okamžitě. Už za pár týdnů tak můžete bydlet. Pokud ale budete chtít rekonstrukci, je dobré ji udělat ještě před nastěhováním. A tím se celý proces prodlouží. Pokud budete chtít nový byt v novostavbě, většinou si na něj budete muset počkat, než ho vůbec postaví, někdy i více než dva roky.

S domy je to horší. Na trhu jich není tolik jako bytů a hlavně si lidé chtějí nechat postavit svůj vlastní dům. Proto musí nejprve sehnat pozemek a teprve potom začít řešit samotnou stavbu. Pokud ale nechcete nic originálního, v dnešní době si už naštěstí můžete koupit projekty domů na míru, které jsou velmi atraktivní a myslí na potřeby malých i velkých rodin. Koupě hotového projektu vám ušetří minimálně půl roku.

Pokud se totiž rozhodnete pro originální dům od architekta, celý projekt se prodraží a hlavně prodlouží. Nejdříve se musí dát dohromady architektonická studie, a teprve potom se začne dělat originální projekt pro stavební povolení. S hotovým projektem musíte ještě získat stavební a další povolení a teprve po tom můžete začít stavět. Někdy tento přípravný proces může trvat i rok a déle. Ať už si vyberete originál nebo hotový projekt domu, vždy si vybírejte spolehlivou a ověřenou projekční nebo architektonickou kancelář s řadou referencí.

Údržba také něco stojí
Pokud zrovna nejste člověk, který by se rád hrabal v hlíně, kutil něco v dílně, věnoval se po víkendech opravám a údržbě svého bydlení, pak radši na dům zapomeňte. I nový dům neustále potřebuje vaši pozornost. Je to časově i finančně náročně.

Pokud si chcete práci ušetřit, už při stavbě domu myslete na případné budoucí náklady na údržbu a investujte do kvalitních materiálů a technologií od ověřených dodavatelů. Vsaďte na moderní technologická řešení, jako jsou sluneční panely, tepelná čerpadla, rekuperace atd., která vám do budoucna budou šetřit energie.

Problémy ale samozřejmě mohou nastat i v bytě, a to i v novostavbě, kde se mohou postupně ukázat nedostatky stavby nebo problémy se sousedy. I tak vás ale na bytě čeká méně práce než v domě. V domě si každou, i sebemenší opravu, budete muset vyřešit sami.

odebírat zprávy