Hypotéky v únoru opět atakovaly rekordy. Co nás čeká v dalších měsících?

Hypotéky v únoru opět atakovaly rekordy. Co nás čeká v dalších měsících?

18.3.2020 - V únoru bylo podle dnes zveřejněných dat serveru hypoindex.cz poskytnuto 7 092 hypotečních úvěrů, což znamená meziroční nárůst o 43 %. Celkový objem sjednaných hypotečních úvěrů meziročně vzrostl o 70,9 % na 18,593 mld. Kč, což je těsně druhý nejlepší únorový výsledek v historii.

Hypoteční banky potvrdily to, co signalizovaly výsledky stavebních spořitelen. Únor byl z pohledu bank i spořitelen nadmíru úspěšný. Meziroční růst je do určité míry dán nízkou srovnávací základnou loňského roku, ale výsledky jsou nadprůměrné i v porovnání s velmi vydařenými roky 2016–2018. Jedním z faktorů, který se podílel na masivním nárůstu objemu sjednaných hypoték je neustálý růst průměrné výše úvěru. Tento ukazatel v únoru narostl na 2,62 mil. Kč, což je další nový rekord. Oproti stejnému období loňského roku průměrná výše úvěru vzrostla o 424 000 Kč. Příčinou tohoto posunu je především nárůst cen nemovitostí.

Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték v únoru vzrostla podle dat serveru hypoindex o 6 bazických bodů na 2,42 %. V meziročním srovnání však byly hypotéky v únoru levnější o více než půl procentního bodu. Ceny hypoték však nejspíš čeká obrat.

V reakci na šíření koronaviru a obavám z dopadů na reálnou ekonomiku přistoupila řada centrálních bank – ČNB nevyjímaje – k uvolnění měnové politiky, což přineslo rychlý pokles úrokových sazeb na mezibankovním trhu. Tento vývoj se s vysokou pravděpodobností projeví i v poklesu úrokových sazeb hypoték.

V součtu od začátku roku banky poskytly hypotéky za 35,5 mld. Kč. Objem sjednaných úvěrů stavebních spořitelen činí 9,4 mld. Kč. V součtu tedy banky a stavební spořitelny za uplynulé 2 měsíce rozpůjčovaly bezmála 45 miliard korun.



Co bude s hypotékami v období pandemie a omezeného pohybu osob?
Opatření proti šíření nového koronaviru dopadá na většinu oblastí ekonomiky a nelze očekávat, že poskytování úvěrů zůstane stranou.

"Klíčovou otázkou je v tuto chvíli čas. Je však velice pravděpodobné že v důsledku zpomalení ekonomiky dojde i k nárůstu nezaměstnanosti a následně i nárůstu nejistoty. Zvýší se sklon k úsporám a oslabí poptávka po úvěrech. Na druhou stranu pozitivní roli může sehrávat pokles úrokových sazeb a lze očekávat i korekci cen nemovitostí, což ve střednědobém horizontu naopak poptávce může pomoci," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

"Za nás je v tuto chvíli klíčové zajistit stávajícím klientům servis při čerpání nebo již splácení běžících hypoték a v těchto podmínkách omezeného pohybu osob pracujeme na posílení nových technologií a bezkontaktních procesů, abychom po tuto přechodnou dobu dokázali nové klienty obsloužit plně online," doplňuje Libor Ostatek.

Luboš Svačina

odebírat zprávy