Jak na odpočet úroků hypotéky z daní?

Jak na odpočet úroků hypotéky z daní?

Tisková zpráva

4.3.2020 - Rozhodli jste se financovat vlastní byt či dům pomocí hypotéky a zatížili tak finanční rozpočet na dlouhá léta dopředu? Možná vás potěší, že si můžete zaplacené úroky hypotéky odečíst z daní. Co musíte pro odpočet splnit a kde zaplacenou výši úroků za uplynulý rok zjistíte?

Splátky hypotéky jsou poměrně vysoké a z rodinného rozpočtu každý měsíc ukrojí značnou část. Proč mu tedy alespoň trochu neulevit? Statisíce Čechů si každý rok uplatní zaplacené úroky z hypotéky v daňovém přiznání nebo ročním zúčtování.

Víte, že ten, kdo splácí hypotéku, si může od základu daně odečíst úroky až do výše 300 tisíc korun českých? Při 15% sazbě daně z příjmu FO můžete na dani z příjmu ušetřit až 45 tisíc korun ročně.

Jaké jsou základní podmínky pro odpočet úroků?
K uplatnění úroků z hypotéky v daňovém přiznání je třeba splnit pár podmínek. Když je splníte, máte nárok na odpočet úroků ze základu daně. Uplatnit je může jeden žadatel samostatně, nebo více žadatelů stejným dílem.
•    Musíte být účastníkem hypoteční smlouvy, tzn. jejím žadatelem nebo spolužadatelem.
•    Musíte vlastnit nebo spoluvlastnit nemovitost financovanou hypotékou.
•    Daná nemovitost musí sloužit k řešení bytové situace vaší nebo vašich blízkých příbuzných (děti, rodiče, prarodiče, většinou i sourozenci).

Co se rozumí bytovou potřebou
•    Výstavba nebo rekonstrukce rodinného a bytového domu
•    Koupě rozestavěného nebo dokončeného domu nebo bytu
•    Koupě bytu od developera nebo soukromého vlastníka
•    Koupě pozemku, na kterém bude výstavba zahájena nejpozději do 4 let od uzavření úvěrové smlouvy, případně vypořádání společného jmění manželů či spoludědiců.

Náš tip: Odpočet úroků můžete uplatnit i v případě přenesení hypotéky k jiné bance. Zdá se vám vaše splátka hypotéky vysoká? Spočítejte si, kolik můžete ušetřit díky refinancování hypotéky.

Co o refinancování říká Miroslav Majer, zakladatel fintech startupu hyponamiru.cz? "Refinancování hypotéky je velmi snadné a lidé se tohoto kroku nemusí obávat. Pokud chcete získat výhodnější úrokovou sazbu hypotéky, porovnejte nabídky všech bank a před koncem doby fixace začněte s vybranými bankami vyjednávat."

Kdy nemůžete úroky z daní odečíst?
Úroky z úvěru na bydlení nemůžete uplatnit u nemovitosti určené k pronájmu ani nemovitosti určené k podnikání. 

Odpočet úroků dál neuplatní lidé s minimální mzdou, OSVČ s nulovým nebo minimálním ziskem a lidé pracující na DPP s měsíční mzdou do 10 tisíc korun. Při uplatnění úroků totiž můžete dosáhnout jedině daňové vratky, do bonusů nepřechází.

Kde zjistíte, kolik jste na úrocích za daný rok zaplatili?
Na začátku roku vám banka sama zašle potvrzení o zaplacených úrocích. Pokud jste zaměstnanec, odevzdejte toto potvrzení vaší mzdové účetní. Kdo je OSVČ, ten potvrzení přiloží k daňovému přiznání jako přílohu.

Jaké dokumenty potřebujete k uplatnění odpočtu?
•    Při prvním uplatnění odpočtu musíte předložit hypoteční smlouvu a výpis z katastru nemovitostí.
•    Originál potvrzení o zaplacených úrocích.

 

odebírat zprávy