Ceny bydlení stále rostou. Blíží se stropu?

Ceny bydlení stále rostou. Blíží se stropu?

17.12.2019 - Ceny nemovitostí v I. pololetí letošního roku rostly dvakrát rychleji než v Evropské unii. A jednou z příčin je i nízká nabídka dokončených bytů vzhledem k problémům ve stavebnictví.

Podle studie společnosti Deloitte klesl meziroční růst cen ve druhém čtvrtletí z 9,6 % na konci března na 8,7 %. Mezi zeměmi Evropské unie byl ale šestý nejvyšší. V EU se ceny zvýšily průměrně o 4,2 %.

Růst byl zaznamenán zejména v Karlovarském kraji (+ 6,7 %), v Ústeckém kraji (+ 6,3 %) a ve Zlínském kraji (+ 3,6 %). Nejvíce vzrostla průměrná cena bytů v Praze (+ 8,4 %), kde dosáhla hodnoty 84 200 Kč/m2. Cena naopak klesla v kraji Královehradeckém (- 2,1 %), Jihočeském (-4,2 %) a Libereckém (- 9,0 %).

Mimo velká města ceny bytů nelze zvyšovat
Dle developerů a stavebních odborníků je zdražování bytů, ale i zvyšování nájmů, jedním z důsledků zvýšené ceny vstupů. Ceny bytů narážejí na svůj strop a zvýšené stavební náklady nemusí rozpočty projektů unést.

Tato situace může vést ke snižování kvality projektů, protože se při limitovaných prodejních cenách musí hledat úspora na stavbě. Ve městech, kde nelze stavět byty bez podzemních garáží, však prostor pro velké úspory není. Hrozí tak další zpomalení trhu a větší nedostatek bytů.

Když firmy neví, za kolik postaví
Neúměrně dlouhé schvalovací řízení je první velkou překážkou na cestě k úspěšné realizaci projektu bytového domu. Průměrná doba získání stavebního povolení například v Praze je deset let. Takže developer nemůže tušit, v jaké fázi ekonomického cyklu bude moci stavět, kdy stavbu dokončí, a zda bude v té době ekonomická situace, aby mohl byty dobře prodat.

Navíc není schopen odhadnout, jaké finanční prostředky bude muset vynaložit navíc, oproti předpokládaným rozpočtovým nákladům. Náklady totiž rychle rostou, a to od cen pozemků, přes ceny stavebních materiálů, až po ceny stavebních prací.

Ceny stavebních materiálů zvyšují
Na počátku roku 2019 se podle průzkumu ČTK z března tohoto roku zvýšily ceny stavebních materiálů od pěti do třiceti procent. Největší poptávka byla po asfaltu, betonu a cihlách a nejvíce zdražil asfalt. Do zdražení asfaltu se promítlo zvýšení cen základní výrobní suroviny – ropy. Její cena meziročně vzrostla o 15 % za tunu. A pokles nelze očekávat.

Za růstem cen betonu stojí zvyšující se ceny vstupních surovin, písku, kameniva a cementu.  Také rostou ceny zdiva. Zvýšení ceny je meziročně od dvanácti do dvaceti procent. Nejvyšší zdražení je u cihel, avšak podle Cihlářského svazu Čech a Moravy ceny ještě nedosáhly svého maxima. Nárůst cen stavebních materiálů totiž ještě zdaleka neodráží nárůsty cen práce a energií.

Kde hledat dobrého zedníka
České stavebnictví se navíc potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil. Jedná se jak o stavební dělníky, tak o další specializované profese, jako jsou technologické montáže, omítání a další. Firmy zvyšují mzdy, aby přilákaly kvalifikované pracovníky, a tak narůstá i cena stavebních prací, které se následně promítají v ceně za bytovou jednotku. U stavebních prací se zvýšily ceny meziročně o 30–50 %.

Podle zářijové studie společnosti Deloitte je nepravděpodobné, že by v dohledné době pominuly problémy s dostupností bydlení. Podle analytiků představují rychle rostoucí ceny stále tíživější problém. A to nejen ekonomický, ale i sociální.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy