Proč je dobré znát energetickou náročnost nemovitosti

Proč je dobré znát energetickou náročnost nemovitosti

15.10.2019 - Již při první prohlídce vytipované nemovitosti chtějí někteří zájemci předložil zpracovaný Průkaz energetické náročnosti. Jde o certifikát, který řadí nemovitost do příslušné kategorie A až G. Pro koho je energetický průkaz povinný?

Při prodeji nebo pronájmu rodinného domu je vlastník povinen opatřit si průkaz energetické náročnosti budovy a ten předložit možnému kupujícímu. Při podpisu kupní smlouvy pak musí být průkaz nebo jeho ověřená kopie součástí této smlouvy. Pokud není průkaz zpracován, musí být uvedena nejhorší energetická třída G.

Jak průkaz vzniká a co obsahuje
Průkaz energetické náročnosti budovy udává, kolik energie spotřebuje budova při běžném provozu. Hodnotí konkrétní nemovitost v porovnání s referenční budovou. To je budova stejné velikosti, tvaru a užívání, která má stejný způsob vytápění jako budova hodnocená. Ale přitom má definované vlastnosti – úroveň tepelné izolace konstrukcí, vlastnosti oken, účinnosti zdrojů energie atd.

Hodnotí se spotřeba veškerých energií v budově: těch potřebných k topení, ohřevu teplé vody, větrání, chlazení, klimatizaci nebo osvětlení. Nezapočítávají se domácí spotřebiče.

Při následném porovnání musí být hodnocená budova alespoň tak energeticky úsporná jako budova referenční, nebo ještě úspornější. Pokud bude stejně úsporná, bude zařazena do kategorie C, pokud bude energeticky úspornější než referenční budova, bude zařazena do kategorie B, nebo dokonce do kategorie A (mimořádně úsporná budova). Kategorie D až H jsou nevyhovující, až mimořádně nehospodárné. U kategorií E, F a G je třeba počítat s většími náklady na vytápění.

Pro koho je energetický průkaz povinný
Podle platné novely zákona o hospodaření energií z roku 2015 musí mít energetický průkaz každý nový dům nebo byt. Ovšem majitel si jej musí nechat pro nemovitost zhotovit také tehdy, když dům prodává (nevztahuje se na domy postavené před r. 1947, které neprošly větší rekonstrukcí obálky budovy), výrazně rekonstruuje (v rozsahu větším než 25 % celkové plochy obálky budovy) nebo hodlá pronajímat.

Dokumentace potřebná pro získání průkazu
U nové stavby stačí projektová dokumentace v rozsahu stavebního povolení. U starších budov budou odborníci potřebovat další dokumentaci. A to především průvodní zprávu projektové dokumentace, plán situace stavby a technickou zprávu. Jde především o údaje o skladbě stěn, podlah, stropních a střešních konstrukci, typy oken a dveří, popis způsobu vytápění a ohřevu TUV, popis vzduchotechnického zařízení, to vše včetně technické specifikace.

U starších domů, které ještě navíc změnily několikrát majitele, se může stát, že dokumentace neexistuje. Pak je třeba dohodnout se s odborníky, kteří průkazy vystavují, aby přijeli osobně a na místě vše zaměřili a zjistili potřebné informace.

Pro budoucí majitele nemovitosti má energetický průkaz své výhody. PMůže pomoci při výběru bytu nebo domu. Odhalí například nadměrnou spotřebu energie a vy budete hned od počátku vědět, zda je dům úsporný, nebo jej budete muset jako nový vlastník rekonstruovat, aby se úsporným stal.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy