Potřebujete nová okna? Podle čeho vybírat?

Potřebujete nová okna? Podle čeho vybírat?

9.10.2019 - Při výběru oken by hlavním kritériem mělo být prostředí, kde budou okna sloužit, a parametry stavby. Pokud je dům v místě, kde jsou náročné povětrnostní podmínky nebo větší hluková či prachová zátěž, mělo by to být zohledněno i při výběru profilového systému a zasklení.

Dřevěná, plastová nebo hliníková?
Z hlediska izolačních vlastností nemá volba materiálu na parametry oken prakticky vliv. Předsudky, že plastová okna "nedýchají", se nezakládají na pravdě. Tepelně izolační vlastnosti moderních oken jsou dány jejich utěsněním. Pokud vám starými okny do bytu táhlo, odcházela z interiéru i přebytečná vlhkost. To se u nových oken neděje, a je bezpředmětné, jaký materiál byl na profily použit. Volba materiálu je tedy otázkou pouze osobních preferencí a finančních možností.

V současné době jsou nejvíce žádaná plastová okna. Vedle ceny je dalším důvodem to, že není třeba pečovat o jejich povrchovou úpravu. Navíc mohou být na první pohled téměř nerozeznatelná od oken dřevěných či hliníkových.

Dřevěná okna – tzv. eurookna – jsou také stále žádaná. Pro jejich životnost je důležitá kvalita povrchové úpravy. Pak při minimální údržbě vydrží krásná desítky let. Pro ty, kteří chtějí mít doma dřevěná okna, ale nechtějí se zabývat péčí o ně, jsou ideální volbou dřevohliníková okna. Hliníkové venkovní opláštění okna perfektně ochrání.

Hliníková okna patří do nejvyšší cenové kategorie. Velkou výhodou je jejich faktická nezničitelnost a možnost volby dekoru prakticky bez omezení. Ideální jsou do moderních staveb s velkými prosklenými prvky, jako jsou např. posuvné dveřní portály, oblíbené pro přímý vstup z obývacího pokoje do zahrady či na terasu.

Je důležitější rám nebo sklo?
Tepelně izolační vlastnosti oken závisí především na kvalitě zasklení. Právě sklo tvoří největší plochu okna. Zda použít trojsklo nebo dvojsklo, poradí odborníci. V rušném prostředí či v blízkosti silnice je vhodné řešit i útlum venkovního hluku a ten se nevyřeší tím, že si vyberete trojsklo místo dvojskla. K odhlučnění se nabízí například využití speciálního protihlukového zasklení z lepených skleněných tabulí.

Bezpečnost a komplexnost
Současná okna nabízejí řadu ochranných prvků, které znesnadňují vloupání. Okna přístupná z chodníku i balkónové dveře ochrání mechanické prvky, jako je dostatečný počet bezpečnostních uzavíracích bodů, destička proti odvrtání, uzamykací klička, bezpečnostní lepené sklo a další. Pokud plánujete připojit dům či byt na elektronickou ochranu, myslete na to při pořízení nových oken. Magnety a další prvky pro elektronickou ochranu mohou být již součástí kování a vy si tak ušetříte si starosti s dodatečným řešením.

Pro bezpečnost malých dětí se vyplatí instalace bezpečnostní pojistky či zamykací kličky, které ochrání před vypadnutím z okna.

Spolu s okny je dobré řešit také stínění, protože je vždy jednodušší pořídit si kompletní řešení než později řešit, zda se k sobě jednotlivé prvky hodí.

Nepodceňujte volbu dodavatele
Pořízení oken je nemalou investicí na desítky let. Vyplatí se pečlivě vybírat dodavatele a dávat si dobrý pozor na lákavé nabídky slev. Skutečná kvalita oken se pozná až po několika měsících používání za různých klimatických podmínek.

Po osazení nových oken, která, ať z jakéhokoli materiálu, více utěsní váš dům či byt, je třeba myslet na správné větrání. Nejúčinnější je krátké a intenzivní větrání několikrát denně, podle provozu v bytě, množství květin a jiných zdrojů vlhkosti.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy