Náhradní bydlení - existuje ještě?

Náhradní bydlení - existuje ještě?

13.9.2019 - Je ještě možné získat po ukončení pronájmu náhradní bydlení? Podle občanského zákoníku platného od roku 2014 již v podstatě ne. Důvodů, kdy může pronajímatel dát nájemníkům výpověď, přibylo. Povinnost zajistit obyvatelům svého bytu náhradní bydlení pronajímatel již při výpovědi z nájmu nemá.

Důvody pro výpověď z nájmu
Podle ustanovení § 2288 odst. 2) Občanského zákoníku může nájem na dobu neurčitou pronajímatel vypovědět v tříměsíční výpovědní době. A to i v případě, že má být byt užíván pronajímatelem, nebo jeho manželem, který hodlá opustit rodinnou domácnost a byl podán návrh na rozvod manželství, nebo manželství bylo již rozvedeno. Dále tehdy, pokud pronajímatel potřebuje byt pro svého příbuzného nebo pro příbuzného svého manžela v přímé linii (rodiče, děti, vnuci) nebo ve vedlejší linii v druhém stupni (sourozenec, teta, strýc). Pronajímatel již nemá povinnost zajistit náhradní bydlení.

Nový občanský zákoník vůbec neuvádí možnost přiznat bytovou náhradu při skončení nájemního vztahu. Pronajímatelé nejsou povinni shánět byt ani zajišťovat přístřeší při vyklízení pronajatého prostoru. Kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní zde bezplatně stáhnout.

realityčechy 2019 09

Jindra Svitáková

odebírat zprávy