Odmítá spoluuživatel opustit váš byt? Jednejte podle práva

Odmítá spoluuživatel opustit váš byt? Jednejte podle práva

25.6.2019 - Chystáte se prodat nebo pronajmout váš dům či byt, ale brání vám v tom osoba, která v něm s vámi bydlí a odmítá obydlí opustit? Nebo se bojíte, že u vás zazvoní exekutoři pro dluhy nezdárného potomka? Nebo jen prostě chcete mít klid. Jak vystěhovat z bytu nežádoucí osoby?

Nikdy nestěhujte násilně
I když jste si jisti, že se daná osoba zdržuje ve vašem bytě neoprávněně, není zákonem dovoleno ji násilně vystěhovat. I když se třeba nebude bránit v okamžiku, kdy jí postavíte kufry před dům, může po vás později požadovat náhradu způsobené škody, nebo na vás dokonce podat trestní oznámení.

Odborníci doporučují zákonný postup, tj. podání žaloby na vyklizení nemovitosti. Pokud se osoba ve lhůtě, kterou jí určí soud, nevystěhuje, podáte návrh na její vystěhování soudním vykonavatelem nebo exekutorem.

Pozor na společný nájem
Jiný případ je, pokud je osoba, s níž byste se už raději vůbec nepotkali, uvedena jako nájemce společně s vámi v nájemní smlouvě. V tom případě se jedná o společný nájem a nemůžete ji nutit k vystěhování.

Společní nájemci mají stejná práva a povinnosti. Nájemní vztah s kterýmkoli z nájemců může ukončit pouze pronajímatel.

Z bydlení na pár dnů jsou roky
Jedna z veselých povídek populárních komiků vypráví o tom, jak strýc přijel na návštěvu na pět dní a zůstal desítky let. Přesně taková situace může nastat i u vás, když například nabídnete příbuznému nebo příteli, aby se k vám z důvodů své bytové nouze "na pár týdnů" nastěhoval.

Je to vaše právo přijmout do své domácnosti dalšího člena, i když v některých případech je k tomu třeba souhlas majitele nemovitosti (pronajímatele). Ovšem pokud s ním již nadále nechcete bydlet a není uveden v nájemní smlouvě, můžete souhlas s obýváním bytu kdykoli odvolat. I zde je však nevyhnutelná žaloba na vyklizení bytu.

Trvalý pobyt nezakládá nájemní vztah
Jestliže je někdo ve vašem bytě přihlášen k trvalému pobytu, nesvědčí to automaticky o tom, že má k bytu či domu užívací právo. Institut trvalého pobytu má především evidenční charakter dle zákona o evidenci obyvatel. Tento zákon také stanoví, že z přihlášení občana k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k přihlašovanému objektu ani k vlastníkovi nemovitosti.

Když proti této osobě podáte žalobu na vyklizení bytu, její námitky, že má v domě právo bydlet na základě trvalého pobytu, bude soud považovat za neopodstatněné. Typicky se jedná o situace, kdy rodiče chtějí vystěhovat své děti, příbuzné či bývalého partnera. Pokud se následně vystěhovaná osoba neodhlásí z vaší adresy jako místa trvalého pobytu sama, můžete tak učinit vy.

Je těžké vydržet v bytě s osobou, s níž byste se už raději neviděli. Nicméně vystěhování svépomocí není řešení. Jedinou správnou možností, pokud selže dohoda, je soudní žaloba na vyklizení bytu. Jiné to je v případě rozvodu manželů, kteří mají právo užívat byt společně. 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy