Dětské hřiště svépomocí. Bezpečí nade vše!

Dětské hřiště svépomocí. Bezpečí nade vše!

31.5.2019 - Stavbu dětského hřiště můžete zadat specializované firmě, nebo nakoupit herní prvky a rozmístit je na zahradě vašeho domu. Ovšem když začnete rozvíjet nápady, budete mít určitě chuť postavit hřiště podle vlastního návrhu. Vždyť bude originální!

Představte si, jak si vaše děti hrají na pirátské lodi. Nebo milují vlaky? Proč jim nepostavit dětské hřiště jako nádraží s mašinkami? Fantazii se opravdu v tomto případě nemusí klást meze, zvláště když do návrhů zapojíte vlastní děti. A váš pozemek získá kouzlo jedinečnosti.

Vyberte vhodné místo a vytvořte návrh
Začněte výběrem místa. Nemusí to být pouze rovná plocha. Využít se dá i svah. Vhodnější je místo v částečném stínu pod vzrostlými stromy. Děti totiž v zaujetí hrou příliš nevnímají slunce, takže jim může v letních dnech hrozit úpal či úžeh. Poté spolu s dětmi vytvořte návrh. Nejprve kresbu. Ale pokud se pustíte do stavby svépomocí, budete potřebovat trochu pečlivější technický výkres. Především proto, abyste si spočítali, jaký materiál a v jakém množství musíte nakoupit.

Nezapomeňte, že hřiště by mělo růst s dětmi
Jestliže stavíte hřiště pro malé dítě, zprvu bude stačit domeček, prolézačka, houpačka a pískoviště. Myslete ale na to, že dítě poroste a jeho pohybové schopnosti se budou rozvíjet. Vyberte proto takové místo, abyste tam postupně mohli vkomponovat další prvky. Nebo stávající vyměnit za vhodnější, ať je to například šplhací lano, různé žebříky a lanové sítě nebo tunely. Také můžete použít odložené věci z domácnosti a přizpůsobit je dětské fantazii. Například starý sud, pneumatiky, rybářskou síť.

Bezpečí především
Na bezpečí nešetřete. Na hřišti si budou hrát vaše děti, a možná s nimi i vy. Musí snést dětský nápor a občas i zatížení dospělého. Proto si pořiďte kvalitní materiál pro stavbu a veškeré potřebné dílce. Stavba základní konstrukce se provádí z hladce opracovaných hranolů bez ostrých hran a suků. Používá se většinou smrkové dřevo. Na plochy, na nichž si budou děti hrát, je nejvhodnější dřevo akátové. Dřevo před sestavením naimpregnujte, aby lépe odolávalo vlhkosti a dalším povětrnostním vlivům. Pro složitější stavbu se mohou hodit i pevné ocelové řetězy a lana. Hřiště musí obklopovat měkký povrch, například tráva nebo písek. Pokud místo nemá vhodný povrch, lze jej opatřit například umělým trávníkem nebo gumovými dlaždicemi. V blízkosti by neměly být nebezpečné prvky, jako vodní plocha, ostrý plot a podobně.

Pravidla provozu
Záleží na věku dětí. Menší děti by ani u bezpečných prolézaček či houpaček neměly zůstávat samy. Důležité je mít vše dobře ošetřené, aby nikde nebyly třísky, šrouby byly zapuštěné a měli jste jistotu, že si dítě neublíží. Na noc, nebo když odjíždíte, zakrývejte pískoviště plachtou, aby se z něj nestala kočičí toaleta. Na zimu je dobré některé herní prvky odmontovat. Neuškodí jim mráz a déle vydrží v dobrém stavu. Když si dětské hřiště postavíte sami, můžete jeho podobu upravit podle svého rozpočtu, podle počtu, věku a zájmů svých dětí i podle podmínek vaší zahrady. Navíc tak při troše fantazie můžete vytvořit jedinečnou stavbu, kterou v žádné jiné zahradě neuvidíte.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy