V souladu s přírodou. Sláma jako izolant i stavební materiál

V souladu s přírodou. Sláma jako izolant i stavební materiál

23.5.2019 - Domů ze slámy přibývá. Těm, kteří si je oblíbili, vyhovuje jednak přírodní materiál, úspory energie, a také pořizovací cena. Ovšem ta může být velmi rozdílná. Záleží na tom, zda stavíte sami a jaké pořizovací předměty použijete do domu.

Slaměné balíky a další nezbytný materiál
Předpokládám, že máte vysněný pozemek a vše, co potřebujete k realizaci stavby. S ohledem na dobu žní a těžbu zimního dřeva je vhodné vše naplánovat tak, abyste mohli v lednu koupit v zimě těžené dřevo, na jaře začít stavět a v srpnu pořídit slaměné balíky z pole rovnou na stavbu.

Dům se staví buď přímo ze slaměných balíků pokládaných na plocho na sebe, nebo se zhotoví fošínkový skelet, který se vyplňuje balíky na výšku. Druhá varianta je častější, méně pracnější a umožňuje dosáhnout vysoké těsnosti, tedy i malého prostupu tepla. Také je vhodnější pro stavbu svépomocí.

Pro stavbu se používají balíky slámy vyrobené na poli běžným lisem, o ideální objemové hmotnosti kolem 100 kg/m³. Balík by měl být rovnoměrně slisovaný a mít konstantní dva rozměry. Nejvhodnější délka je 70–80 cm.

Ekologie především. Ušetřit můžete, ale také nemusíte
Slaměný dům musíte vzít spíš jako svůj ekologický projekt, ne vždy totiž musí být nízkorozpočtový. Nízké ceny je možné dosáhnout především zmenšením velikosti a maximálním zjednodušením domu.  Pak záleží na tom, zda se do něj pustíte svépomocí, nebo si najmete řemeslníky. A nejvíce záleží na vnitřním vybavení.

Jaký standard a míru luxusu si dopřejete v pokojích, koupelně a kuchyni. Záleží na tom, zda použijete vše nové nebo zařízení pořídíte ve výprodeji, nebo si některé dokonce vyrobíte sami. Můžete topit běžnými kamny na dřevo, ale také instalovat teplovodní systém s kotlem na biomasu, tepelné čerpadlo, solární kolektory nebo fotovoltaické panely. I dveře a okna lze pořídit ve velkém finančním rozpětí.

Kolik to bude stát
Jestliže budete stavět sami, z nejlevnějšího materiálu, s použitím nejlevnějších, recyklovaných či repasovaných výrobků, bez architekta i projektanta, můžete počítat s cenou od 7 000/m2 užitné plochy.

S najmutím některých řemeslníků, alespoň tesaře, se dostanete na 15–25 tisíc/m2. Při najmutí řemeslníků na všechna základní stavební řemesla (zedník, tesař, truhlář, pokrývač, klempíř, elektrikář, instalatér) je to 25–30 tisíc/m2 užitné plochy.

Dům ze slámy postavený na klíč specializovanou firmou vychází na 30–35 tisíc/m2 v nízkoenergetickém a na 35–40 tisíc/m2 v energeticky pasivním standartu.

A tak vás typický rodinný domek 4+1 o 120 m2 užitné plochy může přijít na 900 tisíc až pět milionů korun. Realizovaných projektů z obou konců finančního spektra je u nás i v sousedních zemích již poměrně dost. A většina majitelů vám ráda ukáže, jak se v takovém domě bydlí.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy