Jak vybrat ideální dům na klíč a zbytečně nechybovat?

Jak vybrat ideální dům na klíč a zbytečně nechybovat?

2.5.2019 - Nejprve to byly šumperáky, potom okály. V prvním případě jste si koupili projekt a stavěli svépomocí. Ten druhý postavila firma. Dnešní nabídka domů na klíč je mnohem širší. Ovšem právě proto je důležité vědět, jak si vybrat projekt, který bude vyhovovat vašim potřebám.

I dnes dává mnoho lidí přednost projektům na klíč. Projekt je již zpracovaný, často firmy nabízejí i návštěvu vzorových domů, a tak si můžete představit, jak se v něm bude bydlet. Osvědčené a vyzkoušené stavby, které fungují, jsou pro mnoho budoucích stavebníků také symbolem dobré kvality. Roli hraje i nižší cena za projekt. Oproti individuálnímu projektu můžete ušetřit 60 i více tisíc korun. A samozřejmě s tím souvisí i čas potřebný na vypracování architektonické studie a posléze projektu pro stavební povolení. Minimálně ušetříte dva až tři měsíce.

Ujasněte si, co je pro vás důležité
Váš dům by měl odpovídat vašemu životnímu stylu. Proto je třeba si nejprve odpovědět na několik otázek. Chcete dům patrový nebo přízemní? Kolik ložnic potřebujete? Jezdí-li k vám často hosté, budete potřebovat pokoj pro hosty. Promyslete, co je nejdůležitější činností rodiny či kde se nejčastěji setkáváte. Podle toho zjistíte, která místnost v domě by měla být největší. Zmapujte zájmy členů rodiny, zda někdo potřebuje samostatnou pracovnu, dílnu nebo jiný prostor pro své hobby.

Umístění na parcele a soukromí
Pokud již máte parcelu, najděte na ní nejvhodnější umístění pro dům. Odlišně budete vybírat, pokud je parcela například ve svahu, u vody či v rovném terénu. Orientace obytných místností by se měla řídit světovými stranami.

Avšak důležité je rozhlédnout se, co stojí nebo může vbrzku stát vedle vás. Pokud máte rádi soukromí, určitě by vám vadila například okna z ložnice směřující k sousedům. V tom případě pro vás může být vhodnější domek do tvaru L nebo U, který poskytne větší míru soukromí, a navíc se v tomto prostoru dá dobře umístit okolí skrytá terasa či atrium.

S tím souvisí i prosklení. Jste-li příznivci velkých prosklených ploch, zvažte, kam by mělo prosklení směřovat a jak se budete chránit proti zvědavým očím. Na některých místech je lepší dát přednost klasickým oknům.

Možnosti zařízení a vnitřních dispozic
Každá změna něco stojí. Může se stát, že se vám zalíbí celkový projekt, ale nebudete úplně spokojeni s vnitřními dispozicemi. Jinak si uspořádá dům sportovní rodina, která místo velkého obýváku dá přednost třeba tělocvičně, jinak rodina, kde se více čte, hrají deskové hry nebo sledují filmy. Vše se dá změnit. Některé firmy nabízejí změny v projektu bezplatně, jinde za úhradu. Zjistěte si to předem. A určitě nezapomeňte na dostatek úložných a skladovacích prostorů.

Až začnete vybírat z katalogů výrobců ten správný projekt pro vás, pamatujte, že nejdůležitější, co v budoucnu nezměníte, je tvar domu a střechy. Ostatní, jako barva omítky, okenních rámů, typ střešní krytiny se dá ovlivnit, případně kdykoli změnit.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy