Jedete na víkend mimo domov? Nezapomeňte zabezpečit svoji nemovitost

Jedete na víkend mimo domov? Nezapomeňte zabezpečit svoji nemovitost

17.4.2019 - Předpověď počasí předpovídá krásný víkend, tisíce lidí se chystají odjet z města pryč, buď na venkov, nebo na dovolenou. Ovšem pozor, aby se po delším pobytu nestal návrat domů noční můrou.

Podle statistik České policie trvá průměrně zdatnému zloději překonání běžného zámku zhruba jednu minutu. Proto je třeba se zamyslet nad tím, zda je váš byt či rodinný dům dostatečně zabezpečený a nemůže se stát, že při příjezdu budou dveře pootevřené a za nimi se objeví spoušť.

Šperky a peníze
Šperky dáte do bankovního sejfu, peníze na účet, ale co to ostatní? Zloději jsou stále vynalézavější. Někteří berou jen to, co se jim vejde do kapsy či aktovky, jiní jsou schopni vystěhovat celý byt v hlavním městě uprostřed dne. Sousedé se mění a člověk zůstává často lhostejný k lidem, které v domě potká.

Co by mohli ukrást
To je první, co si člověk řekne. Ale zloději mají vždy co hledat. Některým stačí cokoli, co prodají v bazaru, zastavárně či v hospodě, aby měli na pár piv či cigarety. Pokud se nám ztratí rádio či hodinky, nepřijdeme o velký majetek, ale jen ten pocit, že se po bytě procházeli neznámí lidé, probírali se osobními věcmi, prádlem, není nic příjemného.

Jak se připravit
Určitě je třeba mít bezpečnostní vchodové dveře a kvalitní zámek. Již mnoho let jsou v prodeji také signalizační zařízení, která na první pohled vypadají jako obyčejný řetízek na dveře. Když zloděj zdolá zámek, ztroskotá na řetízku, který lze odemknout speciálním klíčem, a když trhne dveřmi, spustí se hlasitý alarm. Pro byty, v nichž jsou umělecké předměty vyšší hodnoty, lze doporučit jedině elektronický systém napojený na pult centrální ochrany.

Nechte hlídat svoji nemovitost
Jestliže je sebemenší možnost kontroly, využijte ji. Požádejte příbuzné, přátele či důvěryhodného souseda, aby vybíral poštovní schránku a v bytě občas ráno nebo k večeru otevřel okno. Nedávno proběhl ve vězení výzkum, kde se bytoví zloději jednoznačně vyjádřili, že by nikdy nešli do bytu, z něhož slyší hudbu či nějaký jiný zvuk. K tomu stačí naprogramovat časový spínač, aby každý den zapnul třeba na hodinku rádio nebo večer lampu. I takové maličkosti mohou být signálem, díky němuž si zloději loupež rozmyslí. A o to přece jde.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy