Cesta k vlastnímu bydlení se zhoršila díky úrokovým sazbám a cenám nemovitostí

Cesta k vlastnímu bydlení se zhoršila díky úrokovým sazbám a cenám nemovitostí

9.1.2019 - Rostoucí ceny nemovitostí a zvyšující se úrokové sazby hypotečních úvěrů se již pátým rokem podepisují na zhoršující se dostupnosti vlastního bydlení v České republice. Připočteme-li k tomu zpřísněné podmínky pro získání úvěrů na bydlení není současná situace pro kupující příliš optimistická. Průměrná cena bytů před třemi měsíci překonala hranici 3 milionů korun a bohužel ani v prosinci se růst tohoto ukazatele nezastavil. 

Podle aktuálních dat portálu RealityČechy.cz vzrostla v prosinci 2018 průměrná nabídková cena bytů o dalších 30 000 Kč na 3,12 mil. Kč. V porovnání s prosincem 2017, kdy se průměrná cena pohybovala na 2,66 mil. Kč podražily byty v průměru o 460 000 Kč.

Kromě růstu cen bytů jsme v prosinci zaznamenali další, i když mírnější, nárůst úrokových sazeb. Titulní index GOFI70 mapující vývoj nabídkových sazeb hypoték pokrývajících max. 70 % hodnoty nemovitosti, vzrostl oproti listopadu o 6 setin procentního bodu na 3,11 %. V prosinci 2017 tento typ hypoték banky nabízely se sazbou 2,45 %, tedy o více než půl procentní bod nižší.

V důsledku růstu cen i zdražování hypoték dochází k dalšímu zhoršování dostupnosti vlastnického bydlení. Zatímco loni při průměrné nabídkové ceně 2,66 mil. Kč a hypoteční sazbě 2,44 % vynaložila průměrná česká domácnost na splátku hypotéky 39,7 % svých čistých příjmů, v letošním roce při ceně 3,12 mil. Kč a sazbě 3,10 % vezme si splátka hypotéky průměrně již 47,5 % rodinného rozpočtu.

Výše uvedená hodnota 47,5 % je však pouze celorepublikovým průměrem. V Praze hodnota indexu již atakuje 80% hranici. Ve většině zbývajících regionů, kde ceny nejsou zdaleka tak vysoké jako v Praze, se index dostupnosti bydlení drží pod 40 %. V Ústeckém kraji jeho aktuální hodnota činí 16 %. Podobně jako v celorepublikové statistice, tak i na regionální úrovni došlo ke zhoršení dostupnosti bydlení. Největší skok vykazuje Praha, Liberecký a Karlovarský kraj. Naopak k nejmenšímu meziročnímu posunu došlo v Jihočeském kraji, jak ilustruje následující graf.

Dostupnost bydlení 2018 12

Luboš Svačina

odebírat zprávy