Jak zabezpečit chatu během Vánoc

Jak zabezpečit chatu během Vánoc

19.12.2018 - Návrat na chatu po svátcích vánočních nemusí být vždy veselý. Mnozí se setkali po příjezdu s poškozeným zámkem či rozbitými okny. Mnoho nezvaných hostů využívá bohužel vánoční svátky pro své obohacení. Zimní období patří co do počtu vloupání k nejhorším v roce.

Jen za rok 2017 bylo policií zaevidováno 1 768 vloupání do chat. Ne všichni poškození ovšem vloupání nahlásili. Skutečné číslo tedy může být mnohem vyšší, než jaké uvádí statistiky. Před odjezdem by měl každý majitel svoji chatu či chalupu co možná nejlépe zabezpečit.

"První zásadou, jak minimalizovat škody, je odvoz všech cenností a nejlépe i zahradní techniky. Ta je často pro nenechavého zloděje velkým lákadlem. Rozhodně je třeba chatu mechanicky co nejvíce zabezpečit. Okenice zabedněte a opatřete zámkem, od věci není ani mříž na dveřích," radí generální ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec a radí, aby chataři a chalupáři zbytečně neulehčovali zlodějům práci. "Nenechávejte nikdy kolem chaty povalovat pracovní nářadí."

Mnohdy se stává, že jsou škody na majetky vyšší než hodnota ukradených věcí. "Výměna zámku, celých dveří, nebo zasklení okna se může hodně prodražit. Pokud nemůžete čas od času zkontrolovat chatu vy sami, požádejte o to někoho, kdo bydlí v okolí. Občasný ruch kolem chaty může zloděje vylekat a od vloupání odradit. Vyplatí se také před odchodem všechno vyfotit, jak interiér, tak venkovní zabezpečení chaty. V případě vloupání to usnadní a urychlí komunikaci s policií i pojišťovnou," podotýká Korec.

Ať už plánujete odjet z vaší chaty či chalupy jen na Vánoce, nebo na celou zimu, vždy mějte na paměti, že může k vloupání dojít. Čím více bude váš rekreační objekt zabezpečen, tím menší je pravděpodobnost, že přijde nezvaný host. Ten si v takovém případě raději vybere objekt, do kterého se dostane snáze než k vám.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy