Poptávka po úvěrech na bydlení v říjnu překonala všechny rekordy

Poptávka po úvěrech na bydlení v říjnu překonala všechny rekordy

26.11.2018 - Bydlet ve vlastním rodinném domě či bytě je pro Čechy stále důležité. Vlastnickému bydlení dávají stále přednost před bydlením v nájmech. A to i za cenu nutnosti zadlužení, mnohdy v délce desítek let. A pokud jde o úvěry na bydlení, tak nesledovanějším parametrem pro ty kteří vyhledávají reality, jsou výše úrokových sazeb. Ty se ovšem v posledních měsících zvyšují. 

Trh se ovšem za posledních 10 let výrazně změnil. Lidé již nesledují pouze úrokové sazby, ale také splnitelnost podmínek, za jakých mohou úvěry získat. V posledních letech došlo k výrazným změnám, které přístup k financování bydlení výrazně ovlivnily. Zrušení 100% hypoték v říjnu 2016 a zavedení nových parametrů od října 2018 (DTI a DSTI) přiměly některé váhající kupující k rychlému nákupu.

Počty i objemy v říjnu letošního roku sjednaných hypoték výrazně překonaly dosavadní rekordy. Hlavní příčinou je paradoxně nová regulace, která zhoršuje dostupnost úvěrů na bydlení. Lidé měli obavu, že na hypotéky nedosáhnou, proto se rozhodli jednat. ČNB, která nové parametry zavedla, tak paradoxně zvýšila poptávku po vlastním bydlení, což se projevilo na dalším zdražení nemovitostí.

Z dat portálů realityčechy.cz a realitymorava.cz, které ceny bytů monitorují již od roku 2008, vyplývá, že od 1. 9. do 1. 10 2018 vzrostly ceny u všech kategorií bytů. Byty 1+1 na prodej podražily během jediného měsíce o 2,23 %, u bytů 2+1 bylo zaznamenáno navýšení cen o 2,05 % a velké byty 3+1 si připsaly 3,02 %. Jak je patrné, obava z nových podmínek nejvíce ovlivnila ty, kteří chtěli v bytech bydlet, nikoliv kupovat na investici. Investoři ve většině případů volí raději byty menších výměr. Naopak ti, kteří chtějí bydlet ve vlastním vyhledávají takové nemovitosti, které jim poskytnou dostatek prostoru i v případě, že dojde například k narození dítěte.

Jak se projevila silná poptávka po bydlení na počtech sjednaných hypoték?
V říjnu bylo podle dat serveru hypoindex.cz poskytnuto 10 590 hypotečních úvěrů, tedy o 1923 více než v loňském roce. Celkový objem vystoupal až na 24,284 mld. Kč. Meziročně suma sjednaných hypoték vzrostla o 6,4 miliardy korun (35,4 %).

"Tento prudký meziroční nárůst jak počtu, tak objemu sjednaných hypoték je dozvukem nové regulace v úvěrech na bydlení. Nová pravidla začala sice platit od 1. října, ale vzhledem k prodlevě mezi podáním žádosti a podpisem úvěru bude možné skutečný dopad regulace sledovat až v listopadových či spíše prosincových statistikách. Aktuální statistiky teprve odrážejí zvýšený zájem o úvěry před začátkem platnosti nové regulace, takže se jedná ve velké míře o úvěry rozjednané ještě v září," komentuje aktuální výsledky Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance.

Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték vzrostla meziměsíčně o 9 setin procentního bodu na 2,66 %, čímž potvrdila trend a směřování Gofi indexu který mapuje nabídkové sazby hypoték a je zhruba o měsíc napřed. Jeho hodnota v září byla 2,67 %. V říjnu pak vystoupala na 2,86 % a nyní – v polovině listopadu – již atakuje 3% hranici.

Dá se předpokládat, že se může trh bydlení dostat do situace, kdy dojde ke snížení počtu sjednaných úvěrů. Mnoho kupujících nebude moci nově zavedení podmínky splnit. Paradoxně tím může dojít k dalšímu zdražení hypoték, pokud si budou chtít banky zachovat svoji ziskovost. Stejně tak se na zvýšených sazbách může výrazně podepsat další zvyšování základní úrokové sazby ČNB.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy