Sen o vlastním bydlení se vzdaluje

Sen o vlastním bydlení se vzdaluje

22.10.2018 - Pořídit si vlastní bydlení je kvůli růstu cen nemovitostí a nyní i dalšímu růstu úrokových sazeb čím dál těžší. Navíc od října začne platit nové doporučení ČNB ohledně posuzování příjmu žadatelů o úvěr. Jak se všechny tyto faktory promítají v dostupnosti bydlení v ČR?

Podle dat serverů realityčechy.cz a realitymorava.cz vzrostla v srpnu průměrná cena bytů o dalších 20 000 Kč na 2,93 mil. Kč. Oproti loňskému srpnu jsou však ceny v ČR v průměru už o 325 000 korun výše (y/y +13 %).

V korunovém vyjádření k největšímu meziročnímu nárůstu cen – o 357 000 Kč – došlo v kraji Vysočina, kde ceny z loňských 1,57 mil. Kč vzrostly na 1,93 mil. Kč. Ovšem procentuálně ceny nejvíce rostly v Ústeckém kraji, kde si lidé oproti loňsku nyní v průměru připlatí za nové bydlení o 29 % více. Jak v případě Vysočiny, tak Ústeckého kraje se jedná o regiony, kde ceny začaly růst až jako poslední a v tuto chvíli tempo růstu pravděpodobně graduje. Ostatně na mapě ČR jsou už i regiony, kde ceny bytů v meziročním srovnání poklesly. Jedná se o Jihočeský (y/y–2 %) a Královéhradecký kraj (- 6 %).

Průměrný byt vychází na téměř 7násobek čistého ročního příjmu
Růst cen nemovitostí se negativně promítá do dostupnosti vlastního bydlení. Zatímco loni vyšel českou domácnost byt o průměrné ceně 2,6 mil. Kč na 6,25násobek svých čistých ročních příjmů (měřeno indexem návratnosti bydlení). Letos je to již 6,8násobek. Aktuální situaci rozhodně nelze označit za příznivou pro pořízení bydlení. Kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní zde bezplatně stáhnout.

Reality Čechy 2018 10 magazín

Luboš Svačina

odebírat zprávy