Odjíždíte na dovolenou? Nezapomeňte zabezpečit vaši nemovitost

Odjíždíte na dovolenou? Nezapomeňte zabezpečit vaši nemovitost

12.7.2018 - V období prázdnin směřují tisíce rodin na dovolenou. Ať už jedou do zahraničí, nebo zůstanou v Česku, zapomínat by neměli na zabezpečení domácnosti po dobu své nepřítomnosti. Právě v letních měsících totiž dochází ke zvýšenému počtu vloupání nejen do bytů, ale i rodinných domů. Jak ale postupovat, pokud nemáme drahý bezpečnostní systém napojený na bezpečnostní agenturu?

Sousedé mohou pomoci
Pokud máte dobré vztahy se sousedy, požádejte je o výpomoc. Sousedovi se můžete svěřit, že nebudete doma a poprosit ho, aby vám hlásil cokoli podezřelého. Pokud bydlíte v rodinném domě, nebo dobře přístupném bytě, domluvte se, že bude dávat pozor také na to, jestli nejsou například porušené vstupní dveře, nebo okno. Popřípadě zdali se neděje v okolí vaší nemovitosti něco podezřelého.

Simulujte, že jste doma
Pokud nejde zloděj najisto, můžete ho zmást celou řadou osvědčených triků. Pořiďte si například časovač do zásuvky a zapojte do ní rozsvícenou lampu u okna, které je vidět z ulice. Podobným způsobem můžete zejména v nočních hodinách spouštět rádio, které bude slyšet přes vstupní dveře. Dobrou metodou je také přelepit dočasně jméno na zvonku. Mnoho zlodějů v bytových domech zvoní u vstupních dveří, a pokud se nikdo neozývá, dohledají si dveře se stejným jménem a jdou v podstatě najisto.

Pozor na sociální sítě
Pokud se chcete pochlubit svojí vysněnou destinací např. na Facebook.com, buďte opatrní. Stejně tak s informacemi, kam a na jak dlouho odjíždíte. Jestliže chcete mermomocí sdílet termín vaší cesty, učiňte tak pouze v kruhu svých přátel. Facebook funkci zobrazení pouze omezenému počtu přátel umožňuje. K informacím se nedostane nikdo nepovolaný. A pokud chcete být úplně klidní, můžete také dočasně změnit jméno jak na zvonku, tak na vstupních dveřích – v případě, že si zloděj zjistí vaši adresu, překazíte mu jeho řádění, bude si myslet, že už dávno bydlíte jinde.

Využijte možnosti techniky
Věděli jste, že kamerový systém je možné pořídit už za pár tisíc? Navíc takový, který můžete pohodlně ovládat přes chytrý telefon. Umístěte kameru na vhodné místo v domácnosti a nechte si poslat snímek, kdykoli se něco pohne. A mějte připravený plán pro případ, když se bude doma pohybovat kdokoli nepovolaný – rozhodně není vhodné volat kamarádům, sousedovi nebo příbuznému, aby zakročil. V takovém případě vždy jen policii, abyste někoho zbytečně neohrozili na zdraví či životě.

Nezapomeňte na pojištění domácnosti
Pokud nemáme sjednanou pojistnou smlouvu na pojištění domácnosti, učiňte tak. Předem se ale informujte, co vše pojišťovna v případě nahlášení pojistné události plní a v jakém rozsahu. Nechat se pojistit jedna věc, ale nechat se pojistit správně, věc druhá. Nebojte se také porovnat nabídky více pojišťoven, tak abyste si vybrali tu, která vám vyhovuje nejlépe.

Ať už se rozhodnete zabezpečit vaši domácnost jakkoliv, vždy mějte na paměti, že není dobré, jakkoliv upozorňovat na cennosti v domácnosti. To platí na rodinné domy, do kterých je díky velkým oknům v přízemí dobře vidět. Nechat na stole např. řetízek, náušnice, počítač či tablet, také nepatří k nejlepším nápadům. Stejně tak se s fotkami z dovolené pochlubte na sociálních sítích raději až po návratu, ať vás váš pobyt mimo domov nepřijde zbytečně draho.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy