ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu. Může to ovlivnit ceny hypoték

ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu. Může to ovlivnit ceny hypoték

27.6.2018 - Česká národní banka (ČNB) opět zvedla úrokové sazby. Základní sazba se zvýšila na 1 %. Stejně jako u minulých zvýšení i tentokrát je velká pravděpodobnost, že se dnešní navýšení o 0,25 % propíše do sazeb hypotečních úvěrů. Pro zájemce o vlastní bydlení je o další negativní zprávu v tomto měsíci. Dne 12. června totiž ČNB rozhodla o zavedení dalších omezení v oblasti poskytování úvěrů (DTI, DSTI).

Už předchozí kroky vedly ke zpomalení hypotečního trhu, který dokonce začal po delší době klesat. V květnu bylo podle dat serveru hypoindex.cz poskytnuto 7 819 hypotéčních úvěrů, což je o 24,3 % méně než v loňském roce. Celkový objem sjednaných hypoték činil 16,757 mld. Kč, což je o bezmála 21 % méně než loni. Na trhu hypoték je vidět zřetelné ochlazení a za důležitou považujeme zprávu, že poprvé za 9 let došlo v květnu také k meziměsíčnímu poklesu poctu i objemu sjednávaných hypoték.

Podle Evžena Korce, ředitele společnosti Ekospol, nová opatření výrazně omezí možnost pořídit si vlastní bydlení. "Vyřadí z možnosti získat hypoteční úvěr poměrně silnou skupinu lidí ze střední třídy. Nedostupné budou hlavně byty ve větších městech. Například průměrná cena nového bytu v Praze dosáhla 6,7 milionu korun. Pokud počítáme, že zájemce žádá o 80procentní hypotéku, tak první překážkou je nutnost složit z vlastního 1,34 milionu korun. Bude tedy chtít hypotéku v celkové výši 5,36 milionu korun. Jestliže bude splácet 30 let, dostane se na měsíční splátku zhruba 22 tisíc korun. Aby naplnil novou podmínku ČNB, že měsíční splátka nesmí přesáhnout 45 procent čistého příjmu, musí brát zhruba 50 tisíc korun čistého, tedy kolem 70 tisíc hrubého. To je víc než dvojnásobek aktuální průměrné mzdy v ČR. Ani dva průměrně vydělávající lidé tak na hypotéku nedosáhnou," doplňuje Korec.

Doba dostupných hypotečních úvěrů a nízkých sazeb je tedy již za námi. Ačkoli se to nezdá, tak úvěr se sazbou pod 3 % se stále velmi dobrý. Otázkou ovšem zůstává, kdo si bude moci se svými příjmy, po zavedení nových omezujících parametrů, hypoteční úvěr dovolit.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy