Přístup k vlastnímu bydlení se dál zhoršuje. V čem bude rok 2018 jiný?

Přístup k vlastnímu bydlení se dál zhoršuje. V čem bude rok 2018 jiný?

28.12.2017 - Průměrná nabídková cena bytů u nás v listopadu vzrostla na 2,64 milionu Kč. Oproti loňsku tento ukazatel vzrostl o 370 000 Kč. Jak dlouho musí české domácnosti vydělávat na pořízení bytu a jak velkou část rodinného rozpočtu domácnostem slupne splátka hypotéky? 

Po 7 měsících, kdy průměrná cena bytů oscilovala mezi 2,55 a 2,6 miliony Kč, došlo ke změně. V listopadu se byty v České republice nabízely v průměru za 2,64 mil. Kč a dosáhly tak nového historického maxima. "Doposud jsme uváděli, že ceny bytů se dostávají do situace, kdy růst nebude už tak výrazný jako v předchozích měsících. Této predikce se držíme i nadále a aktuální změnu považujeme spíše za výkyv," říká Michal Pich, provozovatel realitního serveru RealityČechy.cz.

Pokud se podíváme na bližší statistiky, největší meziměsíční nárůst cen jsme v listopadu zaznamenali v Plzeňském, Ústeckém a Středočeském kraji. Vedle toho největší meziroční nárůst byl v Plzeňském a Olomouckém kraji, kde ceny od loňského listopadu vzrostly o závratných 740 000 Kč. "Tento rozdíl je dán především intenzivní výstavbou a prodejem bytů v novostavbách, které jsou obecně dražší než starší byty," vysvětluje .

Kdy uspořím na vlastní byt?
Růst cen nemovitostí, v tomto případě bytů, se negativně podepisuje na obecné dosažitelnosti vlastního bydlení v České republice. Měřeno naším Indexem návratnosti bydlení vyjde nyní průměrnou českou domácnost pořízení vlastního bytu na zhruba 6,5násobek čistého ročního příjmu. Loni, kdy byla průměrná cena bytů na 2,3 milionech Kč, to bylo… Kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní zde bezplatně přečíst.

reality čechy prosinec 2017
 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy