Růst sazeb potvrzen. Banky a spořitelny míří k novému rekordu

Růst sazeb potvrzen. Banky a spořitelny míří k novému rekordu

30.11.2017 - Banky sice za loňskými výsledky mírně zaostávají, přesto    hodnota v říjnu sjednaných hypoték dosáhla bezmála 18 miliard Kč. Vedle hypoték lidé využívají na investice do vlastního bydlení také úvěry ze stavebního spoření. Spořitelny v říjnu rozpůjčovaly více než 5 miliard. Jaké trendy nyní na trhu vidíme a co bude určující pro celkový výsledek letošního roku?

V říjnu bylo podle dat serveru hypoindex.cz poskytnuto 8667 hypotečních úvěrů, což je o 432 ks více než v předchozím měsíci, ale o 817 méně než loni v říjnu (y/y -8,6 %). Celková hodnota sjednaných úvěrů činí 17,940 mld. Kč, což je sice o 847 milionů více než v září, ale v meziročním srovnání to rovněž znamená pokles. Konkrétně o 845 mil. Kč (y/y - 4,5 %).

Počty i objemy sjednávaný hypoték vysoko převyšují výsledky z let 2015 a 2014, nemluvě o letech dřívějších. Nyní banky čeká prubířský kámen. Listopad rozhodne, zda se bankám podaří překonat i loňské výsledky. Zatím si drží 9miliardový náskok. Jenže loni v listopadu – v posledním měsíci před nabytím účinnosti nového zákona o spotřebitelském úvěru – banky podepsaly hypotéky za 29,7 miliard korun. Je evidentní, že v letošním roce, ač listopad bývá zpravidla jedním z nejsilnějších měsíců v roce, se tomuto číslu ani nepřiblíží.

"Při stávající kondici trhu odhadujeme, že objem v listopadu sjednaných hypoték by se mohl pohybovat okolo 19 miliard Kč. V meziročním srovnání tedy objem v listopadu poklesne o cca 10 mld. Kč, čímž zmizí dosavadní 9miliardový meziroční náskok, který si banky vytvořily v letošním prvním čtvrtletí," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance. Celkový objem sjednaných hypoték tedy očekáváme těsně pod loňskými 229 mld. Kč, což je skutečná celková suma zahrnující všechny banky poskytující hypotéky na českém trhu.

Sazby rostou. Na poptávce se to zatím neprojevuje
Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték vzrostla meziměsíčně o 6 bps. na 2,10 %. K nárůstu sazeb reálně sjednaných úvěrů dochází v souladu s naším očekáváním i tím, co indikovaly indexy nabídkových sazeb. Index Gofi 70, který nejtěsněji koreluje s vývojem Fincentrum Hypoindexu, započal svůj aktuální růst v červenci a zhruba 2 měsíce vždy trvá, než se nárůst nabídkových sazeb potvrdí i ve výsledcích reportovaných bankami.

V meziročním srovnání sazba sjednávaných hypoték je oproti loňsku o 3 desetiny procentního bodu vyšší. V korunovém vyjádření to znamená zvýšení měsíční splátky o zanedbatelných 280 Kč (hypotéka na 2mil. Kč, splatnost 25 let). "Růst sazeb tedy není tím, co by klienty nyní od pořízení bydlení odrazovalo. Ba naopak. Relativně silně medializovaný růst úrokových sazeb je faktorem, který může posílit poptávku po hypotékách," říká Libor Ostatek.

Objemy hypoték

Luboš Svačina

odebírat zprávy