Ve Zlíně je nedostatek bytů. Kupující si musí připlatit

Ve Zlíně je nedostatek bytů. Kupující si musí připlatit

29.9.2017 - Silná poptávka po vlastním bydlení se nevyhnula ani Zlínskému kraji. Mnoho lidí, kteří před pár lety uvažovali o pořízení vlastního bydlení a neučinili tak, nyní pravděpodobně litují. U některých kategorií bytů totiž došlo za poslední dva roky ke zvýšení cen téměř o třetinu.

Podíváme-li se na kategorii bytů, u které jsou ceny nemovitostí nejlépe dohledatelné, tak z dat portálu realitymorava.cz, který se monitorování cen dlouhodobě věnuje, zjistíme, že za poslední dva roky (1. 9. 2015 – 1. 9. 2017) došlo k největšímu růstu cen u bytů kategorie 2+1. Před dvěma lety se dal byt 2+1 ve Zlíně pořídit za průměrnou cenu 1 385 562 Kč. Přesně po dvou letech se u stejné kategorie zvýšila cena o 32,98 % na aktuálních 1 842 623 Kč. Ti, kteří koupili na konci léta 2015 tak oproti současné situaci ušetřili 457 061 Kč.

Druhou kategorií bytů, která ve Zlíně za poslední dva roky výrazně podražila, byty malé byty 1+1. V září 2015 se dal zlínský byt 1+1 pořídit za částku těsně pod milion (999 428 Kč). Jen dva roky stačily na to, aby se cena zvýšila na 1 179 889 Kč, což odpovídá navýšení o 18,05 %.

Nejméně pak rostly ceny u velkých bytů. Není tomu tak ovšem pouze ve Zlíně. I v mnoha dalších městech České republiky bylo zaznamenáno u velkých bytů nejmenší zvýšení cen, alespoň v porovnání s ostatními kategoriemi. A jak se změnily ceny velkých bytů ve Zlíně? V září 2015 se nabízely byty 3+1 za průměrnou částku 2 202 196 Kč. Za dva roky se cena zvýšila na 2 515 389 Kč, jde tedy o navýšení 14,22 %.

Za růstem cen nemovitostí ve Zlíně stojí zejména malá nabídka volných nemovitostí k prodeji. Což potvrzuje i Dana Klačánková ze společnosti Reality Klačánková a dodává: "Poptávka po všech typech bytů neustává. Na jeden byt připadá cca. 10–15 zájemců, díky čemuž se zvedla jejich cena." Jednou z cest, jak alespoň přibrzdit růst cen, by bylo uvedení na trh většího množství nových bytů. Novostaveb je ovšem ve Zlíně dle oslovených realitních makléřů nedostatek. A pokud je výstavba realizována, tak většinou formou menších projektů jako je např. projekt Vršava s deseti bytovými jednotkami a byty o výměrách od 90 do 124 m2. Jde tedy o projekt, který je zacílen spíše na náročnější klientelu. "Jedná se o vysoký komfort bydlení. K bytům náleží podzemní parkovací stání a stání před domem, stejně jako velké terasy či zahrady přístupné ze spodních bytů," doplňuje Dana Klačánková.

Další možností, jak by mohlo dojít ke snížení poptávky po nemovitostech by mohly být další regulace hypoték ze strany České národní banky. Např. razantní zvýšení úrokových sazeb by se mohlo projevit tak, že úvěry na bydlení již nebudou dostupné jako nyní. "Dle mého se ceny nemovitých věcí do půl roku sníží právě díky připravující se politice ČNB. Jelikož již nyní spousta poptávajících klientů nedosáhne na hypotéku," uzavírá paní Klačánková.

O tom, jak se bude i nadále vyvíjet trh bydlení ve Zlíně rozhodnou kupující a jejich ochota akceptovat vyšší ceny. Mnoho z nich ovšem nemá jinou možnost, pokud chtějí bydlet ve vlastním. Ačkoli jsou ceny v současné době vysoko, stále patří nemovitosti k dobrým investicím. Zejména pak pro rodiny s dětmi je vlastní bydlení jednou ze základních životních potřeb.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy