Překonají již letos ceny bytů hodnoty z předkrizového období?

Překonají již letos ceny bytů hodnoty z předkrizového období?

26.7.2017 - Trh s nemovitostmi je čím dál rychlejší. Ještě před třemi lety obchod s nemovitostmi stagnoval. To, co ovšem způsobily padající sazby hypotečních úvěrů a pozitivní nálada ve společnosti v období od roku 2014 do současnosti, lze přirovnat možná jen k situaci, kdy jsme vstupovali do Evropské unie. I v tuto dobu totiž poptávka po vlastním bydlení výrazně sílila. Jenže, tempo nebylo ani zdaleka taky rychlé. Jsou za tím pouze úrokové sazby? Mohou ceny nemovitostí růst do nekonečna?

Historie nám již mnohé poodhalila a dokázala odpovědět i kdejakou otázku ze současnosti. Na chvíli se tedy vrátíme do roku 2008 a podíváme se, jak tehdy vypadal trh s byty. Právě byty totiž velmi citlivě reagují na poptávku po vlastním bydlení.

Podíváme-li se na data portálu realityčechy.cz a realitymorava.cz, které vývoj cen nemovitostí monitorují již desátým rokem, tak zjistíme, že nejvyšší ceny bytů zatím zaznamenány v září 2008. V České republice se průměrný malý byt kategorie 1+1, popřípadě 1+KK, v září 2008 nabízel za 1 253 507 Kč. Střední byty 2+1 a 2+KK bylo možné najít v nabídkách realitních kanceláří za průměrnou cenu 1 714 553 Kč a velké byty 3+1 a 3+KK překračovaly hranici... Kompletní článek naleznete v červnovém vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní zde bezplatně přečíst.

reality čechy 2017 07

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy