Nejžádanější lokalitou na Ostravsku je Poruba

Nejžádanější lokalitou na Ostravsku je Poruba

26.6.2017 - Trend, že poptávka převyšuje nabídku, a to ve všech kategoriích, ať už se jedná o domy, byty, pozemky či rekreační nemovitosti, se týká také Moravskoslezského kraje. Realitní makléři mohou mít při prodeji i několik vážných zájemců najednou. Díky vysoké poptávce je vývoj cen i zde růstový, v některých městech Moravskoslezského kraje dokonce i v řádech desítek procent.

Mezi nejžádanější lokality v Ostravě patří v první řadě Ostrava – Poruba, dále Výškovice, následuje Moravská Ostrava, Zábřeh a jako poslední Dubina. Poruba je pro kupující zajímavá díky krásnému prostředí, unikátní je zde Hlavní třída, samotné centrum Poruby. Poruba se může pochlubit dostatkem zeleně, je zde Porubský les, dvory a parky u bytových domů, perfektní občanská vybavenost. Nachází se tu Fakultní nemocnice Ostrava, Vysoká škola báňská, sportovní a rekreační centrum Sareza s krytým bazénem a koupalištěm, multifunkční účelová hala, řada supermarketů apod. Výhodou jsou rovněž pravidelné páteřní linky MHD a nedaleké vlakové nádraží ve Svinově.

Na Ostravsku existují i lokality s horšími podmínkami, například vysokou nezaměstnaností zasažená města jako Orlová, Karviná či Bruntál, či horším životním prostředím okolo Nové Huti, dnes ArcelorMittal, kde je velká prašnost, nejvíce dětí postižené alergií a astmaty. Mezi méně žádané lokality patří Vratimov, Radvanice či Bartovice.

"Mezi nejžádanější nemovitosti na Ostravsku patří ty v osobním vlastnictví (z důvodu financování hypotékou) a jsou to byty 1+1 a 2+1, dále následují momentálně chaty a byty 3+1 a pozemky. Poptávka je větší než nabídka, tipoval bych zhruba dvakrát až třikrát," komentuje situaci v regionu Kamil Kůs, jednatel Kaktus Reality. "Mezi nejčastější požadavky kupících patří balkón nebo lodžie, ideálně rekonstruovaná jednotka v osobním vlastnictví, ne přízemí ani poslední patro. Cenám mohou uškodit majitelé, kteří zneužívají růst cen a záměrně své nemovitosti nadhodnocují neúměrně. Komplikovat se může také prodej bytů v družstevním vlastnictví, jejichž financování je náročnější.“

"V posledních měsících pozorujeme, že zájemci mají zvýšený zájem o byty kategorie 3+1 (3kk - 4kk), a pokud je to možné upřednostňují osobní vlastnictví,“ potvrzuje také Michal Lesňák, výkonný manažer realitní kanceláře Flexi Reality s.r.o. "Otázka je, jak se projeví další omezení ČNB při vyřizování úvěrů od září. Může to realitní trh přibrzdit nebo se může stát, že skončí růst cen a budou jen mírné cenové výkyvy. To ale ukáže čas," dodává Michal Lesňák.

Podle Českého statistického úřadu se v Moravskoslezském kraji za první 3 měsíce roku 2017 snížil počet obyvatel, v absolutních číslech nejvíce v České republice, přibylo však 2,7 tisíce zaměstnanců. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda na počty zaměstnanců v Moravskoslezském kraji se v 1. čtvrtletí 2017 proti stejnému období předchozího roku zvýšila o 4,4 %, s ohledem na inflaci tak reálně vzrostla o 2,0 %. V regionálním srovnání to je po hlavním městě Praze ovšem druhý nejpomalejší mzdový růst.

Veronika Fiedlerová

odebírat zprávy