Hypotéka nebo kombinace hypotéky a stavebního spoření? Co vychází lépe?

Hypotéka nebo kombinace hypotéky a stavebního spoření? Co vychází lépe?

31.5.2017 - Přísná regulace maximálních LTV a kvóty na úvěry od 80 - 90 % LTV přinášejí zdražování těchto typů hypoték.  Klient má pak zpravidla na výběr ze dvou možností. Buď svůj záměr financovat kompletně hypotékou, nebo si pomoci úvěrem ze stavebního spoření. Která z variant vychází lépe? 

Klient v modelovém příkladu pořizuje nemovitost za 2 miliony Kč. 10 % bude financovat "ze svého" (200 000 Kč) a na zbývající část (1 800 000 Kč) si potřebuje půjčit. Na výběr má ze dvou variant. Buď si bude celou částku financovat hypotékou nebo nebo využije kombinace hypotéky levnější hypotéky a úvěru ze stavebního spoření. V tomto případě bude financovat hypotékou jen 80 % ceny nemovitosti, protože sazby pro tento typ úvěru jsou výrazně nižší a 10 % bude financovat úvěrem ze stavebního spoření.

V následujícím srovnání vycházíme z reálných sazeb aktuálně nabízených na trhu. V případě 90 % hypotéky by si klient nebo jeho makléř dokázal vyjednat sazbu 2,79 %. U hypotéky do 80 %, které nespadají pod regulaci ČNB, je možné stále ještě dosáhnout na sazbu pod 2 procenty. Výsledné srovnání na konci pětiletého cyklu, kdy bude klientovi končit fixace úrokové sazby, zobrazuje přiložená tabulka. Z ní je zřejmé, že po 5 letech splácení vychází o zhruba 40 000 Kč lépe kombinace hypotéky a úvěru ze stavebního spoření. A navíc stavebním spořením je možné v případě potřeby a dobré bonity klienta dofinancovat celý 2milionový záměr klienta.   

Výše uvedený příklad je pouze modelací. Skutečný výsledný efekt závisí na schopnostech klienta nebo jeho hypotečního makléře při vyjednávání podmínek úvěru. Průměrné nabídkové sazby jsou o stupínek vyšší a navíc situace na trhu se mění téměř ze dne na den, jak banky naplňují své čtvrtletní 15% kvóty na hypotéky s LTV 80+.

Situace na trhu s úvěry na bydlení se znepřehledňuje, proto zájemcům o úvěrové financování doporučujeme konzultovat svůj záměr s nezávislým hypotečním specialistou, který má přehled jak o nabídkách hypoték, tak úvěrů ze stavebního spoření a dokáže oba produkty vhodně nakombinovat.

Hypotéka nebo úvěr ze stavebního spoření

Luboš Svačina

odebírat zprávy