Menší, nebo větší byty? Jak jsou na tom novostavby v Olomouci

Menší, nebo větší byty? Jak jsou na tom novostavby v Olomouci

25.4.2017 - V samotném centru města lidé bydlí primárně v bytech. Asi nikdo z nás by nechtěl trvale žít v domě, kde jsou pouze malometrážní byty, protože čím více nájemníků, tím větší provozní ruch. Pro každého developera znamenají však nemovitosti menších výměr vyšší výnos. Co to způsobuje?

Trh akceptuje jistou maximální konečnou cenu za určitý typ nemovitosti (1+kk, 2+kk, 3+kk, 4+kk a větší). Zmíněná cena potom v přepočtu na jeden metr čtverečný přesahuje např. u 1+kk hodnotu u bytu 4+kk. Je proto důležité, aby celková skladba, včetně rozložení typů jednotek v daném objektu, byla vyvážená a následný chod bytového domu byl optimální.

V současné době je v Olomouci poptávka po novostavbách určených k bydlení. "Záleží samozřejmě na klientech a jejich představě o bydlení. Naše zkušenost je taková, že co se týče bytů, jejichž prodejem a výstavbou se zabýváme výhradně, je stále větší poptávka než nabídka," uvádí Rastislav Šrajer, prodejce bytů společnosti Stafos – Real.

"Myslím si, že mírně převažuje zájem o menší bytové jednotky, které kupující pořizuje jako investici, tj. na následný pronájem. Obecně se dá říci, že se tyto reality prodávají už tzv. na papíře, tedy v době, kdy je projekt ve fázi vyřizování stavebního povolení," dodává David Zaoral, vedoucí klientského centra společnosti EUROGEMA CZ.

Podíváme-li se na ceny novostaveb v Olomouci, zjistíme, že neustále rostou. Odhaduje se meziroční navýšení o 10-15 %, přičemž se předpokládá, že tento trend bude, možná s mírnějším stoupáním cen v závislosti na podmínkách a dostupnosti hypoték, i nadále pokračovat. Měli bychom se tak přibližovat trhu Západní Evropy.

Přehled: Co v Olomouci ještě vyroste?
Vzhledem ke zmíněné převyšující poptávce nad nabídkou není divu, že se v hanácké metropoli neustále něco děje – po stavební stránce se např. dokončuje druhá etapa projektu Rezidenční park Švýcarská, kde se spouští i prodej třetího (posledního) úseku. Probíhá prodej a výstavba v lokalitě Janského i Topolová, navíc je v plánu zahájení budování posledního polyfunkčního objektu na Horním lánu.

Developeři se snaží přicházet s novinkami, kterými klienty osloví. V přípravné fázi se nachází např. bytový komplex s názvem "Bydlení Šantova" v místě stávajících "Sochorových kasáren", tj. mezi ulicemi Šantova, 17. listopadu a Wittgensteinova. Výstavba bezmála 370 bytů bude postupně zahájena letos, ukončení se plánuje v roce 2020. Na první etapu je již vydáno právoplatné územní rozhodnutí.

Dosud jsme hovořili o bytech. V přípravě je i další projekt, jenž přinese na trh rodinné domy. Jedná se o "Zahrady Olomouc", které svým rozsahem budou v měřítku krajské metropole ojedinělé i tím, že nabídnou cca 30 rodinných domů. Tento projekt vznikne v sousedství Arbesovy ulice, kde již v minulosti bylo něco podobného realizováno.

Hana Muchová

odebírat zprávy