Nízká nabídka, vysoká poptávka. Tak dnes vypadá brněnský trh s nemovitostmi

Nízká nabídka, vysoká poptávka. Tak dnes vypadá brněnský trh s nemovitostmi

31.3.2017 - Nejen Praha nebo Olomouc, ale i Brno má své specifikum co se realitního světa týče. Vzhledem k enormnímu zájmu ze strany kupujících a kvůli tomu, že se nestačí doplňovat požadavky klientů, vzrostly ceny bytů plošně ve všech částech Brna. Není proto divu, že když se do inzerce zadají objekty s nízkou cenou, dveře se realitním kancelářím netrhnou.

Z hlediska četnosti prodeje je nejvyšší obrat starších bytových jednotek, na trhu se jich pohybuje víc než bytů nových, a proto se na nich dá sledovat nárůst cen detailněji a přesněji. "Faktem zůstává, že u bytů starších pět roků vzrostla jejich hodnota nejvíce. U malometrážních bytů do 60 metrů čtverečných evidujeme značné zdražení, kdy sumy za tento typ realit poskočily mnohdy i o více než 40 %," konstatuje Jaroslava Wiszová jednatelka společnosti Patreal.

Příklad z praxe: Na podzim roku 2015 byl prodán byt 2+1 v městské části Královo Pole ve stavu před modernizací, a to za 1 800 000 Kč. Dnes jsou klienti poptávající podobnou nemovitost ochotni zaplatit až 3 000 000 Kč.

Ceny starších nemovitostí jsou ovlivňovány výstavbou nových realit. Podle údajů Českého statistického úřadu se za první tři čtvrtletí loňského roku v okrese Brno-město začalo stavět 769 bytů (index 2016/2015: 65,6 %) a v okrese Brno-venkov 647 (index 2016/2015: 106,1 %). Co se týče dokončených bytů, tak Brno-město mělo 1 000 kusů (index 2016/2015: 129,4 %) a Brno-venkov 809 (index 2016/2015: 116,2 %).

"Někteří developeři nastavili u novostaveb ceny nízko, a proto byty prodali téměř okamžitě. Hodnota nových objektů roste rychleji a developeři jejím určováním ovlivňují celý rezidenční trh," uvádí David Vašíček, ředitel společnosti Alva real. Novostavby s prvními převody mohou potenciální zájemce oslovit úsporou v podobě osvobození od daně z nabytí.

Jak by mohly ceny vypadat za rok?
Poptávka po původní zástavbě je stále základním odrazovým můstkem pro určení cen. Ačkoli je složité připravit prognózu cen brněnských bytů, dá se tvrdit, že v roce 2017 nedojde k jejich extrémnímu poklesu. "Zhoršuje se dostupnost hypotečních úvěrů, klienti musí nejen hradit provizi, ale i daň z nabytí a mít vlastní zdroje ve výši min. 5-10 % ceny kupovaného bytu. Proti tomu se podívejme na současný stav, kdy trh stále hladoví po bytech. Dle uvedených indicií je jisté, že ceny již extrémně neporostou, ale ani dramaticky neklesnou. Předpokládám stagnaci, eventuálně mírné snížení cen bytů," vysvětluje Jaroslava Wiszová ze společnosti Patreal.

Podle Vašíčka čeká Brno kromě stagnující poptávky i vyšší počet těch, kteří projeví zájem o nemovitosti v okrese Brno-venkov, kde klienti koupí reality levněji a současně budou v blízkosti města. „Už jsme zaznamenali vyšší poptávku po nemovitostech v okrajových částech Brna s dobrou dostupností do 20 km,“ doplňuje ředitel společnosti Alva real.

Potenciální kupce bytů pořizovaných jako investice by mohla potěšit zpráva, že výše brněnských nájmů by se měla pohybovat na úrovni hodnot z roku 2016.

Hana Muchová

odebírat zprávy