Investice do nemovitostí se opět začaly vyplácet

Investice do nemovitostí se opět začaly vyplácet

13.9.2016 - Češi patří k velmi konzervativním investorům. Své peníze mnoho lidí nechává na běžných účtech, někteří využívají stavební spoření, popřípadě směřují své prostředky do termínovaných vkladů. Ti odvážnější pak volí nemovitosti popřípadě akcie. I když odvážnější… Pozitivně k realitám přistupují aktuálně také ti, kteří by ještě před pár lety o něčem podobném vůbec neuvažovali. Důvod je prostý, rostoucí ceny nemovitostí a špatná možnost jistého zhodnocení s dobrým výnosem v jiných oblastech. A jak se tedy za poslední rok investice do nemovitostí vyplatily?

Jedním z mnoha ukazatelů, je vývoj cen bytů. Podíváme se tedy na data realitních portálů realityčechy.cz a realitymorava.cz, které sbírají tato data již od roku 2008. Zacházet do předkrizového období nebudeme, podrobněji se ovšem podíváme, jak se ceny změnily za posledních 12 měsíců.

Byty 3+1 a 3+KK meziročně zdražily o 190 419 Kč
Po roce 2008, byla kategorie velkých bytů tou, která tratila nejvíce. V některých oblastech České republiky se mezi lety 2008 – 2010 snížily ceny velkých bytů až o 40 %. Nyní se situace obrátila. Byty 3+1 zdražily za poslední rok nejvíce ze všech sledovaných kategorií. V září 2015 se v ČR průměrný byt 3+1 nabízel za 1 553 726 Kč. V září 2016 to ovšem bylo již 1 744 145 Kč. Meziroční nárůst činí 12,3 %. Za tak velký růst cen mohou zejména dobré úrokové sazby úvěrů na bydlení. Pro mnohé jsou velké byty z dlouhodobého pohledu dostupnější, více je vyhledávají, což se následně projevuje na jejich cenách. Zájemci o nové bydlení sice mohou volit mnohdy i menší byt, ale časem by se museli mnozí z nich, zejména rodiny s malými dětmi, stěhovat do většího. Díky nízkým úrokovým sazbám tedy raději hned volí druhou variantu.

Byty 2+1 a 2+KK, nejčastější volba investorů
Ani malý, ani velký, vhodný pro jednotlivce i páry, pro mladé i seniory. Takto stručně by se dal popsat byt 2+1, oblíbená kategorie mezi investory. Byty 2+1 určené k pronájmu se totiž v nabídkách realitních kanceláří příliš dlouho neohřejí. Právě tuto kategorii často volí ti, kteří chtějí investovat do realit. A ti, kteří koupili tento typ nemovitosti před rokem, chybu neudělali. Loni se totiž průměrný byt 2+1 nabízel za 1 182 330 Kč. Přesně po roce to bylo již o 98 765 Kč více, což odpovídá zdražení o 8,35 %.

Byty 1+1 a 1+KK, jejich nedostatek žene ceny vzhůru
Malé byty patří k těm, které jsou v nových projektech většinou vyprodány jako první. Jde o nejlevnější kategorii. A pro ty, kteří jsou sami, může být jejich výměra dostačující. Ovšem i v případě starší zástavby, jde o byty, které jsou velmi poptávány. Za poslední rok se cena průměrného bytu této kategorie zvýšila z 841 330 Kč na 941 381 Kč, což odpovídá meziročnímu navýšení o 11,9 %.

Silná poptávka, která jde napříč všemi kategoriemi bytů, je velmi závislá, stejně jako u dalších typů nemovitostí, na přístupu budoucích vlastníků k dostupným zdrojům. Úrokové sazby jsou nyní na historických minimech, a pokud se budou držet na podobných hodnotách i nadále, lze předpokládat, že poptávka po nemovitostech nebude nijak výrazně klesat. Nutno ovšem podotknout, že vždy záleží na konkrétní lokalitě, typu nemovitosti a technickém stavu. Zájemci by měli vždy pečlivě zvažovat, zdali je pro ně vybraná nemovitost vhodná, popřípadě zda odpovídá jejich investičnímu záměru. Ovšem i kdyby ceny nemovitostí zastavily svůj růst, stále půjde o velmi dobré uložení finančních prostředků. Z dlouhodobého pohledu si totiž reality svou hodnotu dokáží udržet. Nehledě na to, že bydlení patří mezi základní životní potřeby.

 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy